MAKALELER / Ses Dalgalarıyla Kanser Tedavisi






Ses Dalgalarıyla Kanser Tedavisi:

 

1--Tümörlerin ultrason yani ses dalgalarıyla yok edilmesi üzerine uzun zamandır araştırmalar yapılıyor.Prof. Dr.Zhen Xu de 2001 yılından beri Michigan Üniversitesindeki laboratuvarlarmda, histotripsi olarak adlandırılan bu yöntemle ilgili bilimsel çalışmalara önderlik ediyor.

 

1.1--Pek çok kanser vakasında kitlenin büyüklüğü ya da konumu nedeniyle tümörün tamamı hedef alınamaz. Dr. Xu ve öğrencileri de Cancers’ta yayımladıkları son makalelerinde, histotrip sinin tümörleri kısmen yok etmede ne ölçüde yararlı olabileceğine odaklanmışlar.

 

1.2--Ultrason olarak adlandırılan görüntüleme yönteminde düşük genlikli ses dalgaları kullanılır. Histotripside ise yüksek genlikli ses dalgaları kullanılıyor. Tümörün üzerine gönderilen mikrosaniye uzunluğundaki ses atımları, tümörün içinde kısa süre içinde yok olan mikrobalonculdar oluşmasına yol açıyor. Hızla ortaya çıkıp kaybolan baloncuklar nedeniyle mekanik strese maruz kalan kanserli hücreler ölüyor.

 

2--Araştırmacılar fareler üzerinde yaptıklan çalışmalarda karaciğer tümörlerini hedef almışlar. Deneyler sırasında tümörlerin hacmen %50 ila %75’i ses dalgalarıyla yok edildiğinde geriye kalan kanserli hücrelerin, farelerin bağışıklık sistemi tarafından öldürülebildiği görülmüş.

 

2.1--Üstelik deney hayvanlarının %80’inde yeniden tümör büyümemiş ve metastaz (tümördeki kanser hücrelerinin çeşitli süreçler sonucunda kan dolaşımına kanşarak vücuda yayılması) izine rastlanmamış.

 

3--Histotropsi günümüzde de insanlar üzerinde denenen bir tedavi. Yeni geliştirilen yöntemin de insanlardaki kanser vakalannm tedavisinde başanlı olabileceği tahmin ediliyor.

 

Kaynak:Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi--Mahir E. Ocak




Makalenin İzlenme Sayısı : 120

Eklenme Tarihi : 09.10.2022

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.