MAKALELER / Bamya ile Mikroplastik Temizliği






Bamya ile Mikroplastik Temizliği:

 

1--Mikroplastikler, dünyadaki su kaynaklarını kirleten 5 milimetreden küçük plastik parçalarıdır. Vücuttaki etkileri hakkında hâlâ çok az şey biliniyor olsa da sağlığa olası zararları endişe verici.


2--Su kaynaklarının mikroplastiklerden arındırılabilmesi için fosil yakıt bazlı bir jel olan poliakrilamid kullanılabiliyor ancak bu yöntem de belirli koşullar altında insanlar için toksik etki gösterebilir.

 

3--Texas Üniversitesinden Rajani Srinivasan ve meslektaşları; insanlar için toksik etki göstermeyen, sürdürülebilir ve bitki bazlı olarak geliştirdikleri alternatiflerin laboratuvar çalışmalarında etkili olduğunu keşfettiler.

 

3.1--Srinivasan ve meslektaşları; bamya, çemen otu, kaynanadili, aloe vera ve demirhindi gibi bitki bazlı bileşenleri ezdikten sonra polisakkaritler olarak bilinen uzun karbonhidratları özütledi. Daha sonra bu özütleri kurutarak bir toz elde ettiler. Elde edilen toz suya eklendiğinde, oluşan karışım çökeltici işlevi görerek mikroplastiklerin dibe çöken bu karışımda bir araya gelmesini sağladı. Srinivasan ve ekibi, deniz suyu ve tatlı su numunelerinde özütlerin çeşitli kombinasyonlarını denediler.

 

3.2--Böylece bamya ve çemen otu gibi belirli karışımların, poliakrilamid jel kadar veya ondan da fazla sayıda mikroplastik yakaladığını keşfettiler.

 

4--Dünyanın her yerinde kolayca kullanılabilecek ve uygulanabilecek bir yöntem bulmak istediklerini söyleyen Srinivasan, araştırmalarını mart ayında San Diego, California'da American Chemical Society tarafından düzenlenen konferansta sundu.

 

5—Yorum:Hergün hayatımıza çeşitli yollarla giren mikroplastiklere karşı bir vücut detoksunu acaba bamya yemeği yiyerek mi yapsak.

 

Kaynak:Özlem Ak--Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 153

Eklenme Tarihi : 09.10.2022

Önceki sayfaya geri dön.