MAKALELER / Enerji Uçurtması ile Enerji Üretimi






Enerji Uçurtması ile Enerji Üretimi:

 

1--Rüzgâr enerjisinin değerlendirilmesi için geliştirilen enerji uçurtması 400 m yükseklikte uçuyor. Yere ve zamana göre değişmekle birlikte, bu yüksekliklerde rüzgâr hızı yeryüzüne göre iki üç kat fazla olabiliyor.

 

1.1--Rüzgâr hızı, üretilen elektrik enerjisi üzerinde üstsel etki sağladığı için, bu yüksekliklerde üretilen enerji 25 kat fazla olabiliyor.

 

2--Sistem bir paraşüt, bir vinç ve elektrik üretimi için kullanılan yer istasyonundan oluşuyor. Paraşüt yeryüzünden uzaklaşırken jeneratör aracılığıyla elektrik üretiliyor. Belli bir uzaklığa eriştikten sonra bu defa üretilen elektriğin küçük bir kısmı kullanılarak makara geri sarılıyor. Bu esnada düşük rüzgâr direnci için paraşüt üzerindeki kontrol mekanizması en verimli rotaya göre hareket sağlıyor.

 

3--Enerji uçurtması hem karaya, hem denize, hatta gemilere dahi kurulabiliyor. Henüz çok yeni bir teknoloji olsa da bu alanda çalışan onlarca firma mevcut. Sistemin çalışmasını anlatan bir video izlemek için https://youtu.be/DwiXTye681IVI sitesini ziyaret edebilirsiniz.

 

4--Öte yandan rüzgâr enerjisine yapılan yatırım her geçen gün artıyor. 29 Martta ABD’de ilk defa 24 saat boyunca rüzgârdan elde edilen enerji kömür ve nükleer enerj santrallerinden fazla oldu.

 

4.1--Yine de ABD’nin toplam enerji ihtiyacının yaklaşık %10’u rüzgâr enerjisinden karşılanıyor. Dolayısıyla önümüzdeki yıllarda hem ülkemizde hem de dünyada rüzgâr enerjisine dönük yatırımların artacağını söyleyebiliriz

 

Kaynak:Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 138

Eklenme Tarihi : 09.10.2022

Önceki sayfaya geri dön.