MAKALELER / Yaşlanma ya Bağlı Karaciğerde Hücre Değişimi






Yaşlanma ya Bağlı Karaciğerde Hücre Değişimi:

 

 1—Yapılan bir bilimsel araştırmaya göre karaciğer hücreleri çok hızlı bir şekilde yenileniyor ve tüm yaşamımız boyu yeniler, eskilerle yer ’ değiştiriyorlar.

 

2--İster 20, ister 84 yaşında olalım karaciğerimiz ortalama olarak hep üç yaşında kalıyor. Genç insanlar-da hepotositler yılda % 19 oranında bölünürken bu oran yaşlılarda yüzde 17 civarında. Yani yaşlanmanın karaciğer hücrelerinin yenilenmesi üzerinde hemen hemen hiçbir etkisi yok gibi. Bu da karaciğerimizin son derece iyi yenilenebilen bir organ olduğu anlamına geliyor

 

3--karaciğer hücrelerinin yaş dağılımı değişiyor. 25 yaşındaki insanda hepatositlerin % 84’ü iki yaşından daha gençken, 75 yaşındaki bir kişide bu genç hücrelerin sayısı % 67 civarında. Bu durumda niçin siroz veya karaciğer kanseri gibi hastalıkların ortaya çıktığı ve bunların niçin daha çok yaşlılarda görüldüğü sorusu karşımıza çıkıyor.

 

3.1--Araştırmacılar bunun DNA zengini hücrelerle alakalı olabileceğini düşünüyorlar. Şöyle: DNA zengini hücrelerde kromozom hataları daha daha fazla ve bu da kalıtsal istikrarsızlıkla ilişkilendiriliyor. İlerleyen yaşla birlikte bu hücreler arttığı için de karaciğerin hastalanma riski artabiliyor.

 

3.2--Ancak öte yandan da DNA zengini hücrelerin daha az sıklıkta bölündükleri biliniyor; bu da kopya hatası ve zararlı mutasyon riskini düşürmekte. Bu yüzden yaşlılığa bağlı karaciğer hastalıklarının ayrıntılı bir şekilde araştırılması gerekiyor

 

4—Bilgi:Karaciğer sağlığında en faydalı bitkilerin başında enginar geliyor.Enginar yaprağı çayı-iri baklalı enginar yeneği ile karaciğer kendini yenileyebilmekte.

 

Kaynak:HBT-Araştırma Gündemi--Hazırlayan: Nilgün Özbaşaran Dede

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 114

Eklenme Tarihi : 09.10.2022

Önceki sayfaya geri dön.