MAKALELER / Cilt Bakımında Kullanılan Maddeler-Yaşlanma Karşıtı






Cilt Bakımında Kullanılan Maddeler-Yaşlanma Karşıtı:

 

1--C Vitamini:

 

1.1--C vitamini içeren ürünlerin genelde deriye “parlak” bir görünüm verdikleri ve kolajen üretimini destekledikleri söylenir.

 

1.2--Derinin orta katmanı (dermiş), birlikte deriye sertlik ve esneklik kazandıran kolajen ve elastin adlı maddeleri üretir. Ancak insanlar yaşlandıkça üretilen kolajen ve elastin miktarı da azalır ve bu yüzden deride kırışıklıklar oluşur.

 

1.3--C vitamininin deriye aktarılması ustalık isteyen bir işlemdir, çünkü derinin dış katmanı olan epidermis suyun geçmesini önler. C vitamini suda çözünebildiğinden, bu durum vitaminin deriye geçmesini güçleştirir.

 

1.4--Ancak kimi araştırmalar C vitamini yoğunluğu %5’in üzerinde olan konsantrasyonların deride etkili olabileceğine işaret ediyor. Örneğin, bir araştırma 50-60 yaşlarındaki 10 kadının bilekle dirsek arasındaki bölgesine altı ay boyunca her gün %5 oranında C vitamini içeren bir krem sürülmesinin derideki kolajen üretimini arttırdığını ortaya koyuyordu.

 

1.5--Başka araştırmalar da her gün deriye C vitamini uygulanmasının hiperpigmentas-yonu (deri pigmentinin artması) kayda değer ölçüde önleyebildiğine ve güneş kaynaklı lekeleri azalttığına işaret ediyor.

 

1.6--Çok sayıda araştırmada toplam 47 gün boyunca C vitaminli kremler kullananların deri renginde uygulamanın 12.ci gününden başlayarak belirgin bir farklılığa tanık olundu. Ne var ki, ilk 12 günün ardından çok büyük bir fark oluşmadığı görüldü.Ancak çalışmanın bitiminden sonra aynı sonuçların geçerli olup olmadığı bilinmiyor.

 

2--Hiyalüronik asit:

 

2.1--Bu asit bedende doğal olarak üretilir. Genelde gözlerdeki ve eklemlerle dokuların arasındaki sıvılarda bulunur. Şimdilerde çok sayıda cilt bakım ürünü iyi bir nemlendirici olduğu ve böylelikle kırışıkları azalttığı gerekçesiyle hiyalüronik asit içeriyor.

 

2.2--30-60 yaşlar arasındaki kadınların katıldığı 2011 tarihli bir araştırmada, %0.1 oranında hiyalüronik asit içeren kremlerin iki ay boyunca günde iki kez kullanılmasının derinin nem ve esnekliğine katkıda bulunduğunu ortaya koyuyordu. Gelgelelim, derinin görünümündeki kırışıklık ve pürüzler bağlamında yalnızca hiyalüronik asit molekülleri daha küçük olduğunda bir gelişme sağlandığı görüldü. Bunun nedeni derinin büyük hiyalüronik asit moleküllerini soğurmasının daha güç olmasından kaynaklanıyor.

 

2.3--Ancak genelde satışa sunulan ve hiyalüronik asit içeren kremlerde molekül büyüklüğünü belirten bir bilgi bulunmuyor.

 

2.4--İnsanın içini rahatlatabilecek ve aralarında 2021 tarihli bir çalışmanın da olduğu kimi başka araştırmalar hiyalüronik asitli çok sayıda ürünün derideki nemlilik ve esnekliğin artmasına yardımcı olabileceğini ortaya koyuyor.

 

2.4.1--Ancak 2021 tarihli araştırmada hiyalüronik asit, niasinamid ve seramid bileşimi ticari bir ürünün güneşten koruyucu bir krem eşliğinde uygulandığını belirtmekte yarar var. Öyle ki, elde edilen sonuçları yalnızca hiyalüronik aside bağlamak doğru olmayabilir.

 

3—Retinol:

 

3.1--A vitamini türevlerinden biri olan retinol deriye girdi-ğinde kolajen üretiminin ve hücre döngüsünün artmasına yardımcı olan retinoik aside dönüşür. Tüm bu etkiler biraraya geldiğinde, kırışıklar ve lekeler azalarak deri çok daha zinde bir görünüm kazanır.

 

3.2--İnsan hücreleri, deri örnekleri ve insanlarla ilgili araştırmaların tümü retinol içeren ürünlerin derinin görünümünü etkileyebileceklerine işaret ediyor. İnsanlarla ilgili bir araştırma en az %0.4 oranında retinol içeren bir ürünü altı ay boyunca haftada üç kez kullanmanın deriye pürüzsüz bir görünüm sağladığını ortaya koyuyor.

 

3.3--Daha önceki çalışmalar %0.04 oranında retinol içeren ürünlerin bile en az 12 hafta kullanıldıklarında aynı etkiyi yaratabileceğine işaret ediyordu.

Bu etkiler tıbbi nitelikli öteki retinoid içerikli ürünler denli belirgin olmasa da, en az %0.04 retinol içeren ticari ürünlerin özellikle de güneşten koruyucu ürünler eşliğinde birkaç ay boyunca kullanılmaları sonucunda ince kırışıkları giderebileceklerine inanılıyor.

 

3.4--Yaşlanma karşıtı ürünleri satın almadan, öncelikle içerdikleri malzemelerden herhangi birine alerjik olup olmadığınızı ve cildinizin tipine uygun olup olmadığını öğrenin. Örneğin, retinol kuru ve duyarlı bir cildi olanlara göre değildir.

 

3.5--Bunun dışında, aldığınız ürünün her derde deva olmadığını, sağlıklı bir cilt için sağlıklı bir yaşam biçimi,dengeli beslenme ve yeterli uykunun da eşit oranda önem taşıdığını unutmamak gerekir.

 

Kaynak:CBT-Rita Urgan

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 120

Eklenme Tarihi : 09.10.2022

Önceki sayfaya geri dön.