MAKALELER / Biyoçimento






Biyoçimento:

 

1--Singapur’da Nanyang Teknik Üniversitesi (NTU) bilim insanları çok yaygın iki atık malzeme olan endüstriyel karbür çamur ve üreden (memelilerden elde edilen) biyoçimento üretmek için kolları sıvadılar. Ve geleneksel yönteme kıyasla çok daha çevreci ve sürdürülebilir bir yöntem geliştirdiler.

 

1.1--Bu yöntemde karbür çamurundaki kalsiyum iyonlarıyla üre toprakta etkileşime girdiklerinde, toprak parçacıkları birbirlerine ilişerek aralarındaki boşluğu dolduruyor ve sonuçta sağlam, dayanıklı ve daha az geçirgen bir biyoçimento kütlesi elde ediliyor.

 

2--Prof. Chu Jian önderliğindeki araştırma ekibi tarafından kaleme alınan ve Journal of Environ- mental Chemical Engineering dergisinde yayımlanan raporda, elde edilen bu biyoçimentonun zeminin yapı ve kazılara uygun biçimde iyileştirilmesine yarayan sürdürülebilir ve düşük maliyetli bir seçenek oluşturabileceğine, bunun çatlakları kapatmada, taş yontu ve kaya oymalarının onan¬ırımda bile kullanılabileceğine dikkat çekiliyor.

 

3--NTU Kentsel Çözümler Merkezi’nin de yöneticisi olan Prof. Jian “Biyoçimento, geleneksel çimentoya kıyasla daha sürdürülebilir ve yenilenebilir bir seçenek oluşturuyor. Bu çalışmamız sayesinde atıkların yok edilmesine yönelik harcamalarda da kayda değer bir düşüş sağlanabileceğini düşünüyoruz” diyor.

 

4--Biyoçimentonun üretim süreci çok daha az miktarda enerji gerektiriyor ve geleneksel çimento üretimine kıyasla çok daha az miktarda karbon salımına neden oluyor.

 

5--NTU ekibi tarafından geliştirilen biyoçimento üretim yönteminde, Singapur fabrikalarında asetilin gazı üretiminden geriye kalan,karbür çamuru ve idrarda bulunan üre olmak üzere, iki atık madde türünden yararlanılıyor.

 

5.1--Bu süreçte önce karbür çamuru bir asitle işlemden geçirilerek çözünebilir kalsiyum elde ediliyor, ardından katılaştırdığı bir çözeltinin oluşturulması için buna ürenin yanı sıra bir de bakteri kültürü ekleniyor.

 

5.2--Bakteri kültürü sonradan çözeltideki üreyi ayrıştırarak karbonat iyonlarını oluşturuyor. Bu iyonlar mikrobiyolojik olarak uyarılmış kalsiyum karbonat çökelti oluşumu (MICP) adı verilen bir süreçte çözünebilir kalsiyum iyonlarıyla tepkimeye giriyorlar. Bu tepkime sonucunda da tebeşir, kireçtaşı ve mermerde doğal olarak bulunan sert ve katı bir madde olan kalsiyum karbonat oluşuyor.

 

6--Biyoçimento ile güçlendirilmiş toprağın basınç dayanıklılığı, eşit miktarda çimentoyla işlenen toprağa kıyasla yaklaşık 1.7 megapaskal (MPa) daha yüksek. Bu da onu, su sızıntılarının giderilmesi ya da kıyı şeritleri boyunca kumsal aşınımının denetlenmesi gibi projeler için çok daha elverişli kılıyor.

 

7--Biyoçimento, geleneksel çimentoya kıyasla, daha çok daha çevreci ve sürdürülebilir bir yöntemle üretiliyor. Prof. Chu, “Geleneksel çimento yapımının bir aşamasında hammaddelerin 1000°C’ın üzerindeki çok yüksek sıcaklıklarda yakılarak çimentoyu bağlayıcı bir unsur olan kiremit tuğlasının elde edilmesi gerekir. Oysa, bizim biyoçimento hiçbir şey yakmaya gerek olmadan oda sıcaklığında elde edildiğinden çok daha çevre dostu, çok daha az enerji gerektirir ve karbon salımına neden olmaz” diyor.

 

8--Raporun yazarlarından Dr. Yang Yang da, “Singapur’da karbür çamuru bir atık olarak değerlendiriliyor. Ancak bu madde biyoçimento üretimi için son derece elverişli bir madde¬dir. Karbür çamürundan kalsiyumun özü çıkartıldığında, dağlardan çıkartılması gereken kireçtaşı gibi malzemelere gerek duyulmadan üretim sürecini çok daha sürdürülebilir kılıyoruz,” diyor.

 

8.1--Prof. Chu, “Kireçtaşı sınırlı bir kaynaktır bir kez bitti mi, biter. Kireçtaşı madenciliği doğal çevremizi ve ekosistemimizi de etkiler,” diye ekliyor.Araştırmacılar biyoçimento üretiminin geleneksel çimento üretimi düzeylerine ulaşması durumunda, toplam maliyetin geleneksel çimento yapımından çok daha düşük olacağına ve biyoçimentoyu daha çevreci ve daha ucuz bir seçeneğe dönüştüreceğine inanıyorlar.

 

Kaynak:HBT-Rita Urgan-Scierıtists Create Cement Entirely Out of Waste Material SciTechDaiİy

 

Kaynak:HBT




Makalenin İzlenme Sayısı : 171

Eklenme Tarihi : 09.10.2022

Önceki sayfaya geri dön.