MAKALELER / Mantar Yetiştiriciliği-Mantarın Sağlığa Faydaları






Mantar Yetiştiriciliği-Mantarın Sağlığa Faydaları:

 

1--Genç Çiftçi Projesi’nden yararlanarak aldığı hibe ile işini kuran isimlerden biri de Enes Akbal. Bursa’nm Kestel ilçesinde üretim yapan çiftçi, proje sürecinden bahsederken o dönemde yurt dışından yeni geldiğini ve neler yapabileceğini düşünürken bu proje ile karşılaştığım söylüyor.

 

1.1--Akbal, “Tarım Müdürlüğü’nden genç çiftçi desteği olarak 30 bin lira hibe aldım. Şu anda 120 metrekarelik alanda üretim yapıyorum” diyor.

 

1.2--2018’de mantar üretimine başlayan Akbal, bölgedeki birkaç üreticiden biri olduğunu belirtiyor. Aynı zamanda üretimini artırmak istediğini de söyleyen Akbal, desteğin gerekli olduğunu belirterek, bir kooperatif kurmak istediklerini söylüyor.

1.3--Üretimine dair bilgi de veren genç çiftçi, 45 günde üç ton mantar elde ettiğini söyledi. Ürettiklerini ise pazarlara verdiğini ve internet üzerinden de satışı olduğunu söylüyor.

 

1.4--Akbal, “Ürettiklerimi şimdilik yurt içinde satıyorum, ama üretimimi artırmak istiyorum. Mantar yetiştiriciliğinin az maliyetli ve iyi kazandıran bir iş olduğunu düşünüyorum” diyor.

 

1.5--Akbal aynı zamanda Mantar Yetiştiriciliği Kursu’ndan eğitim aldığını da belirterek daha bilinçli üretim yaptığını vurguluyor.

 

1.6--Üretim için önemli noktaları da söyleyen Akbal, yaklaşık yüzde 80'inin ışık almayan yerlerde yapılması tavsiye ediliyor.

 

1.7--“Ayrıca ısı ve nem ayarı da son derece önemli. Fazla kuru ya da nemli ortamlar, mantarın küflenme riskini artıran bir neden” diyor.

 

1.8--Mantarın gelişmesi için bulunduğu ortamın sıcaklığı 23-25 derece civarında olmalı. Bunun yanında nem oranının ise yüzde 80-90 seviyelerinde olması gerekiyor

 

1.9-- Kültür mantarı yetiştiriciliğinde öncelikle havalandırma, klima, nem, ısıtma-soğutma ve uygun ışık ortamı oluşturmak önemli, ancak en önemlisi kompost.

 

1.10--Buğday balyası ve tavuk gübresi karışımıyla pastörize olan mantar kompostu, ürün kalitesini gösteren en büyük etken. Mantar kompostu kaliteli olursa her zaman para kazanabilirsiniz.

 

1.11--Kültür mantarı üç aylık periyotlar halinde üretilir ve yılda dört sefer hasat yapılır. Kültür mantarının yatırım maliyeti, üretim için gereken koşulların sağlanması için yapılan çadır veya oda büyüklüğüne göre değişiyor. Fakat ortalama olarak tohumu, havalandırması, ısıtma-soğutma sistemi, raf sistemi derken masraflar artsa da iki yılda bu maliyeti çıkarabiliyorsunuz.

 

1.11.1--100 metrekare çadırlar,…………….100 bin lira.

Bir odaya beş-altı ton kompost gidiyor. Bunun maliyeti ise yaklaşık 15 bin lira. Klima masrafları…………..15 bin lira,

havalandırma ……………..2 bin lira,

elektrik yaklaşık …………..10 bin lira,

nemlendirme ………………5 bin demir

raf sistemi ise yaklaşık…… 6-7 bin lira tutar.

Bunların yanında üç ayda iki buçuk ton kültür mantarı almak da mümkün.

 

1.11.2--Tohum ve diğer masraflar derken yaklaşık 200 bin lira gibi yatırımla çok daha fazlasını kısa bir sürede elde edebilirsiniz.

 

1.11.3--Kültür mantarının market fiyatı, 400 gramlık paketli hali 15 lira. Tarla fiyatının ise kilosu 8-9 lira.

 

1.11.4--Ortalama 32 metrekare bir odadan iki—ikibuçuk ton rahatlıkla verim alınabilir ve yılda dört kez toplanabileceği düşünüldüğünde kültür mantarı üretiminin karlı olduğunu söylemek mümkün.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 136

Eklenme Tarihi : 09.10.2022

Önceki sayfaya geri dön.