MAKALELER / Sabun Mikropları Nasıl Öldürür






Sabun Mikropları Nasıl Öldürür:

 

1--Sabun bu patojenlerle karşılaştığında, sabun moleküllerinin kuyrukları, hücrenin zarına yapışır, bu arada sabun moleküllerinin hidrofil olan baş kısımları, ise, dışa dönüktür. Böylece patojenin çevresinde sabun moleküllerinden oluşan ve adına misel denen minik bir topak oluşur.

 

1.1--Miselin dış tarafı hidrofil olduğu için, bakteriler ya da virüsler, miseller tarafından kolayca tutulur ve böylece miseller kolayca ellerimizden kayar, içinde hapsettiği patojen tutuklularla birlikte lavabo giderinden aşağı akar; yani tabii sabunu su ile duruladığımızda.Ellerinizi en az 20 saniye yıkayın

 

2--2010 yılında araştırmacılar, sabunun etkililik derecesini ölçmek için, 20 gönüllü deneğin eline - toplam 480 kez - ishal yapan bakteri bulaştırmış. Sonra rastgele seçilen deneklerden şu üç eylemden birini yapmaları istenmiş:Ellerinizi sabun ile yıkayın, ellerinizi sadece su ile yıkayın, ellerinizi hiç yıkamayın. Bunun ardından ise, deneklerin ellerinde ishal yapan mikrop bulunup bulunmadığını saptamak için testler yapılmış.

 

2.1--Uluslararası Çevre Araştırmaları ve Halk Sağlığı Der- gisi’nde (The International Journal of Environmental Research and Public Health) yayınlanan araştırmanın sonuçlarına göre,

 

ellerini hiç yıkamayan denek grubunda, katılımcıların…………. %44’ünde bakteri saptanmış.

Sadece suyla el yıka¬yan grupta, deneklerin…………… %23’ünde bakteri bulunmuş. Ve ellerini sabun ve suyla yıkayan grupta ise, deneklerin sadece…..%8’inde bakteri saptanmış.

 

3--Sabun molekülleri, elimizdeki mikropları elimine ve imha etmek bakımından o denli etkilidirler ki, Prof. Svvartzberg’e göre anti-bakteriyel sabun kullanmak tamamen lüzumsuzdur, hatta antibiyotiğe karşı dirençli bakterilerin evrimleşmesini teşvik etmesi bakımından zararlı bile olabilir. Ve anti-bakteriyel sabun, lavabo giderinden aşağıya aktığında, yerel su kaynaklarına karışarak burada da antibiyotiğe karşı dirençli bakterilerin çoğalmasına neden olabilir.

 

3.1--Buna ilâveten anti-bakteriyel sabun, bütün bakterileri öldürür - hatta sağlıklı kalmak için ihtiyaç duyduğumuz iyi bakterileri de öldürür, diyor Prof. Riley.

 

3.2--Ne var ki, sabunun görevini tam olarak yerine getirmesi için gereken önemli bir anahtar etken ‘zaman’dır. Sabun molekülünün kuyruklu ucunun elimizdeki ya da başka bir yüzeydeki patojenlere bağlanabilmesi için, en az 20 saniyeye ihtiyaç vardır. Prof. Swartzberg’e göre, bu süreyi kısa tutmak, sabun kullanmanın koruyucu etkisini tam olarak gösteremeyeceği anlamına gelir.

 

Kaynak:HBT-Mercan Bursalı-htîps:/Avww.livescience.com/how-soap-ki!ls-genms

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 123

Eklenme Tarihi : 09.10.2022

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.