MAKALELER / Akut Böbrek Hasarı Riskine Karşı Kahve






Akut Böbrek Hasarı Riskine Karşı Kahve:

 

1--Kidney International Reports dergisinde yayımlanan bir araştırma, her gün düzenli kahve tüketiminin akut böbrek hasarı riskini %15 azalttığını ortaya koydu.

 

1.1--Akut böbrek haşan (ABH), gün içerisinde gerçeldeşen ani böbrek yetmezliği veya hasarı olarak tanımlanıyor ve çok az idrar yapma, bacak ve gözlerde şişlik, yorgunluk, nefes darlığı, kafa bulanıklığı, baş dönmesi, göğüs ağnsı ve ileri derece vakalarda nöbet ve komaya kadar varan belirtilere ve sonuçlara sahip olabiliyor.

 

1.2--Kahve tüketiminin tip 2 diyabet, kardiyovasküler ve karaciğer rahatsızlıldan gibi kronik ve dejeneratif hastalık risklerini azalttığının daha önce de bilindiğini eldeyen araştırmacılar, bunların araşma ABH'nin de eklenebileceğini belirtiyor.

 

1.3--Hastalık riskini azaltmasının nedenininse kahvedeki kafein ve diğer aktif bileşiklerin, böbreklerde perfüzyon ve oksijen kullanım verimini artırması olabileceği düşünülüyor. Zira böylece böbreklerin çalışması belli bir regülasyon içine giriyor. Araştırmalara göre günde iki fincan kahve tüketiminin, hastalığa yakalanma riskini daha da düşürerek %23'e varan bir risk azalması sağladığı da belirtiliyor.

 

Kaynak:HBT

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 176

Eklenme Tarihi : 09.10.2022

Önceki sayfaya geri dön.