MAKALELER / Karbondioksit Soğuran Mekanik Ağaçlar Küresel Isınmada Çözüm Olabilir mi





Karbondioksit Soğuran Mekanik Ağaçlar Küresel Isınmada Çözüm Olabilir mi:

 

1--Günümüzde karbon yakalama teknolojileri üzerine yoğun araştırmalar yapılıyor. Mekanik ağaçlar da bu kapsamda değerlendirebilecek bir teknoloji

 

2--Mekanik ağaçlar havadaki karbondioksidi yakalamak için enerji harcamıyor.

Mekanik ağaçlann her biri yaklaşık 10 metre yüksekliğinde ve çok sayıda yaprağa sahip. Mekanik yapraklar, üzerlerindeki emici madde vasıtasıyla rüzgânn getirdiği havadaki karbondioksidi enerji harcamadan yakalıyor.

 

2.1--Yapraklar bir kez doygunluğa ulaştıktan sonra toplanan karbondioksidin ayrıştırılması süreci başlıyor. İlle olarak mekanik ağaçlann yapraklan alçalarak tabandaki bir haznenin içine giriyor. Daha sonra, standart yöntemler kullanılarak, emici maddeden karbondioksit ayrıştırılıyor.

 

2.2—İşlem tamamlandıktan sonra yapraklar yeniden yükselip havadan karbondioksit  yakalamaya devam ediyor.

 

3--Toplanan karbondioksidin kısa süre içinde yeniden atmosfere kanşmayacak biçimde yer altına gömülebileceği ya da gıda, içecek, yakıt, gübre üretiminde ham madde olarak kullanılabileceği belirtiliyor.

 

4--Firma tarafından yapılan açıklamalarda, 12 adet mekanik ağacın bir günde atmosferden bir ton karbondioksit çekebileceği söyleniyor. Bu durum her biri 1.200 ağaçtan oluşan ve 2-3 kilometrekarelik bir alana yayılan 250 civannda mekanik ağaç tarlasının bir yılda fosil yakıt tüketimi nedeniyle atmosfere salman karbondioksidin yaklaşık %3’ünü yakalayabileceği anlamına geliyor.

 

Kaynak:Mahir E. Ocak-Tübitak Bilim ve Teknik




Makalenin İzlenme Sayısı : 120

Eklenme Tarihi : 09.10.2022

Önceki sayfaya geri dön.