MAKALELER / Kafein Ve Spor Deri Kanserini Önleyebiliyor






Kafein Ve Spor Deri Kanserini Önleyebiliyor:

 

1--Son araştırmalara göre, her gün iki fincan kahve içmek ve düzenli spor yapmak deri kanserini önlemede yardımcı olabiliyor. Prof. Dr. Narçın Palavan Ünsal (İst. Kültür üniversitesi)

 

2--Amerika’da New Jersey'de Rutger Üniversitesi'nde fareler üzerinde yapılan araştırmalarda, spor ve 2 kahve fincanına eşdeğer kafein almanın güneşteki ultravi- yole B radyasyonunun neden olduğu deri kanserine karşı koruyucu etki gösterdiği ortaya kondu. Araştırıcılar kafein ve sporun, UVB ışınlarının neden olduğu DNA hasarlı kanser hücrelerini öldürdüğünü açıkladılar (Proceedings of the National.Academy of Sciences, 2 Eylül 2007).

 

2.1--Araştımacılar güneşe maruz kalmış tüysüz bir fare grubuna insanda 2 fincan kahveye eşdeğer kafeinli su içirmiş, bir gruba yürüyeni merdivenlerde spor yaptırmış ve üçüncü bir gruba da hem kafein ve hem de spor uygulamışlar. Dördüncü grup da kontrol grubu olarak hazırlanmış. Daha sonra tüm deney grupları deri hücrelerinde DNA hasarına sebep olan UVB radyasyonu veren lambalara maruz bırakılmış ve UVB radyasyonuna maruz kalmış dört fare grubunda apoptoz olarak da bilinen programlı hücre ölümü araştırılmış.

 

2.2--Apoptoz, hastalık ve enfeksiyona direnç sağlamak için DNA hasarlı hücrelerin kendilerini öldürme olayıdır. Son yıllarda apoptozu uyaran kimyasallarla ilgili araştırmalar giderek artmaktadır, bu yolla farklı tipteki kanser hücrelerinin öldürülmesi hedeflenmektedir.

 

2.3--Araştırıcılardan Allan Conney, kafein ve sporun birlikte uygulanmasının apoptozu uyaran kimyasallarla aynı koruyucu etkiyi gösterdiğini belirtiyor.

 

2.4--UVB radyasyonuna maruz kalmış kafein alan hayvanlarla, kontrol hayvanları kıyaslandığında UVB nin uyardığı apoptoz % 95 oranında artış göstermiş.

 

2.5--Buna karşın hem kafein alan, hem de spor yapan fare grubunda bu oran % 400 e ulaşmış. Dr. Cooneybu sonucu kafein alma ve spor yapma faktörlerinin sinerjistik etki gösterdiği şeklinde yorumluyor.

 

2.6--Daha önce yapılan araştırmalarda da kahvenin safra kesesi taşı, böbrek taşı ve bağırsak kanserinde risk azaltıcı etkiye sahip olabileceği belirlenmişti.

 

Kaynak:Haftalık Ekonomi Dergisi 21 - 27 Ocak 2018 Para 63

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 113

Eklenme Tarihi : 09.10.2022

Önceki sayfaya geri dön.