MAKALELER / Multi Disipliner Kanser Araştırmaları: Brat Proteini-Rezonans Modeli







Multi Disipliner Kanser Araştırmaları: Brat Proteini-Rezonans Modeli:

 

1--Viyana Moleküler Biyoteknoloji Enstitüsü’nde araştıran Alman moleküler biyolog Jürgen Knoblich, kök hücrelerinden gelişen hücreleri araştırıyor.

 

2--Knoblich ve ekibi, bir kök hücreden kötü huylu bir hücreye daha sonra da ölümcül bir beyin tümörüne gelişimini izini sürdü.

 

3--Deneyler sirkesi- (Drosophila) sinir dokusunda gerçekleştirildi, kök hücre normalde iki farklı kardeş hücreye Bunlardan biri uzmanlaşır ve dokulara yönelik üstlenir. Diğeri ise kök hücre karakterini olarak hücrelerin çoğalmasını sağlar, denge, moleküler zemin üzerinde büyüme faktörleriyle kontrol edilmekte.

 

4--Bilim adamları incelemiş oldukları çok sayıda protein arasından Brat proteinin bu süreçte en önemli faktör olduğu düşünülmekte.

5--Kök hücrenin bölünmesi sırasında Brat, asimetrik olarak iki kardeş hücreden sadece birinde yoğunlaşmakta ve burada yeni bir büyümeyi engellemekte. Brat tarafından kotlanan protein insan hücrelerinde de saptandığından, hücrelerin türleşmesiyle ilgili bilgilerin yeni kanser terapileri için olağanüstü bir potansiyel teşkil ettiği bildirilmekte.

 

6—Yorum:

 

6.1--Temel tez şu önerme olabilir mi-Hücrede  dış etkiyi bir dalga olarak kabul edersek, bu dalganın bir frekansı ve şiddeti var.Bu dalganın frekansı hücre çekirdeğindeki yapının öz frekansı ile aynı değere geldiğinde çekirdek rezonansa girere ve kanserleşir.

 

6.2--Burada sistemi rezonanstan koruyan hücrenin-çekirdeğinin sönüm oranıdır.Makina Mühendisliğinde-Fizikte okutulan mekanik titreşimler teorisine göre , Sönüm oranı sönüm sayısı ile doğru,kütle ve elastisite ile ters orantılıdır.

 

6.3--Muhtemelen sönüm sayısı brat proteni tarafından kontrol ediliyorsa brat proteinin sıfıra gitmesi sonuçta rezonansı-kanserleşmesi çok şiddetli hale getirir.

 

6.4—Ayrıca hücre elstisitesi ve kütlesi ise başka protein ve hormonlarca kontrol ediliyor olabilir.

 

6.4--Hücre her gelen dış etkiyi-maddeyi bu çerçevede değerlendirerek rezonanstan uzak durmaya çalışır.

 Kaynak:HBT




Makalenin İzlenme Sayısı : 156

Eklenme Tarihi : 24.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.