MAKALELER / Sauna İmalatı-Faydaları-Bilgi





Sauna İmalatı-Faydaları-Bilgi:

 

1— Finlandiyalılar’ın bulduğu teknikte sobalar aracılığıyla volkanik taşlar ya da briketler iyice ısıtılıyor ve üzerine su dökülüyordu.Su iyice ısınmış taşlara değer değmez buharlaşıyordu. Odanın iç duvarları tahta kaplanıyordu. Bu malzeme buharı emiyor ve odanın , içinin sürekli nemli kalmasmı sağlıyordu. Ayrıca odun kötü bir iletken olduğundan, onunla , temas edildiğinde insanın derisini yakmıyordu.

 

1.1--Evinize sauna yaptırmaya karar verdiğinizde karşınıza farklı malzeme seçenekleri çıkıyor. Örneğin, tavan ve duvar kaplamaları için Finlandiya çamı, Amerikan sediri, yer döşemesi ve oturma gruplan için Afrika abachi ve ayous seçenekleri olabilir.

 

2--Soba taşlarının ısı iletimini iyi sağlaması önemli. Doğadan dikkatle seçilen taşlar, birkaç kırıklı yüzeye sahip oluyor. Bu yüzeyler, üzerlerine dökülen suyun olabildiğince çabuk ve homojen buharlaşmasını kolaylaştırıyor.

 

2.1--50-100 mm. arasındaki taşlar, küçük saunalarda duvara monte edilen düşük tüketimli sobalar için öneriliyor.

 

2.2--100-150 mm arasında olan taşlar, orta ve büyük ölçekli sauna sobalarında kullanılıyor.

 

3--Kapılar da ısı ve buhar izolasyonunda önemli rol oynuyor. Sağlam, iyi çalışan, yüksek ısıya dayanıklı ve iyi izole edilmiş kapılar seçmek önemli.

 

3.1--Ayrıca sauna içinde kullanılan ağaçlardan imal edilen kapılar, ısıya ve darbeye dayanıklı olmalı.

 

4-- “Sauna yapımında genellikle izolasyon olarak sekiz santim kalınlığında folyolu cam yünü kullanılabilir.

 

4.1--Bu da ısı kaybını büyük ölçüde önlüyor.

 

4.2--Kullanılan sauna sobaları termostatlı olup içerideki ısı istenilen dereceye geldiği zaman soba otomatik olarak kapanıyor.

 

5--Sobanm üzerine yerleştirilen özel volkanik taşların sıcaklığı da uzun süre kaybolmuyor. Kısaca bir saat soba çalıştığı zaman elektirik kesilse bile bir saat daha sauna rahatlıkla kullanılabiliyor.

 

6--Bakımı sadece nemli bezle ahşapların silinmesiyle yapılıyor. Ev saunaları 2 bin liradan başlayıp büyüklüğüne ve kullanılan malzemeye göre 10 bin liraya kadar çıkabiliyor. Sauna yapılacak alanda istenilen elektrik hattı mevcutsa yerinde montajı bir gün sürüyor.

 

7-- Saunanın faydası olduğu gibi düzensiz kullanılırsa zararları da olabilir. En başta doktorunuza danışmanızda fayda var. Sauna keyfine kendinizi kaptırıp orada saatler geçirmeye kalkmamak gerek. En fazla 10 dakika kalmak yeterli olabilir.Nefes almakta zorluk çekiyorsanız veya astım hastasıysanız kesinlikle sauna kullanmayın. Saunadan çıktıktan sonra soğuk suyla duş alınabilir.

 

8—Saunanın Faydaları:

 

1--Vücuttaki sıcaklık artışı, vücudun hastalıklara karşı korunmasında kendi bağışıklık sisteminin üretmiş olduğu madde olan antikor üretimini arttırıyor.

 

2--vücuda genç bir görünüm kazandırıyor.

 

3--Yoğun terleme su ve toksin dengesini ayarlıyor. Vücuttaki romatizma ve kireçlenme ağrılarına iyi geliyor.

 

4--Kalori yakmanızı sağlıyor.

 

5--Solunum yollarının düzenli çalışmasına yardımcı oluyor.

 

6--Vücudun dış etkenlere karşı direncini artırıp, toplam kan proteinlerinde artışa neden oluyor. Kalbe ve tüm kardio-vasküler sisteme stressiz antrenman yaptırıyor.

 

7--Uyumlu bir sıcaklıkla toksinlerin atılması, dinlenme ve ardından soğuk suyla alman duş, kan dolaşımını düzenleyip huzur sağlıyor.ve sağlıklı uyumanıza yardımcı oluyor.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 122

Eklenme Tarihi : 24.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.