MAKALELER / Bahçeyle Uğraşmanın Sağlığa Faydaları







Bahçeyle Uğraşmanın Sağlığa Faydaları:

 

1--Bir gün mutlu olmak isteyen en çok sevdiği şeyleri yesin, mesela çikolata, bir mevsim mutlu olmak isteyen, aşık olsun ama tüm hayatı boyunca mutu olmak isteyen bahçe sahibi olsun diye bir laf var. Bahçe ile ilgilenmek mutluluk kaynağı oluyor.

 

1.1--Bunun yanında sağlıklı ve üretken oluyorsunuz” diyen İç Hastalıkları ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, bahçenin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekiyor: “

 

1--Bahçeyle uğraşmak en güzel spor, stres atma aracı,

 

2--en iyi anti-depresan ilaç, mutluluk kaynağı.

 

3--Aynı zamanda da obezite ile savaşmış oluruz.

 

4--Şuanda iki büyük hastalıkla savaşıyoruz. Biri kanser diğeri obezite. Bahçe ile ikisi ile de savaşmış oluruz. Hem doğal ürün yiyorsunuz, bu kanserle mücadelenin bir parçası. Hareketsizlik de obezitenin en büyük sebebi.

 

1.2--Bahçede hamur veya çikolata yetiştirmiyorsunuz. Sebze, meyve yetiştirip onları yiyorsunuz. Obezitede, kanser ve stresle mücadelede bahçe son derece önemli. Büyük streslerden sonra kanser olma riskiniz fazla oluyor. Bunu bahçe ile uğraşarak bir şekilde kırabiliyorsunuz.”

 

2--Obeziteyle mücadele konusunda yaptığı çalışmalarla tanıdığımız Prof. Dr. Ziya Mocan'ın kendine ait bir bahçesi var. Çeşitli meyve ve sebze yetiştiren Mocan, bahçeyle uğraşmanın obeziteden kansere pek çok hastalığa karşı koruyucu olduğunu belirtiyor

 

2.1--“Artık Türkiye’nin her yerinde az çok her türlü sebze yetişiyor” diyen Mocan, şu sıralar fırsat buldukça bahçesine bir şeyler ektiğini söylüyor: “Roka, dere oto, turp, maydanoz, nane, bakla, fasulye ektik.

 

2.2--Domates, biber de ekilecek. Kendim 10 kiloluk karpuzlar yetiştirdim. Çilek yetiştirdim. 40 tane meyve ağacım var. Ama benim bahçem çok büyük. Bahçesi olmayanlar da mutlaka balkonlarını birer bahçeye çevirsinler.”

 

2.3--Prof. Dr. Ziya Mocan, balkonda saksılar içinde yetişebilecek sebzeleri anlatırken, hijyen konusunda dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralıyor: “Balkonda biber, küçük (çeri) domatesler, maydanoz ve nane çok rahat yetiştirilebilir.

 

2.4--Mümkünse eldiven kullanılmasında fayda var. Bahçe eldiveni yoksa elinizi üç kez yıkayıp bu arada ağzınıza sürmezseniz hiçbir şey olmaz.

Herhangi bir solucana ya da sümüklü böceğe değmenizin bir sakıncası yok. Onlar insanlara mikrop taşımazlar.

 

2.5--Bahçenizde fare olmamasına özen gösterin. Zaten artık normal şartlarda fare yok. En önemlisi ise bahçenizde köpek pisliğinin olmaması lazım. Sebze yetiştirdiğiniz bahçede köpek olmaması gerekiyor. Çünkü köpek pisliği ile kist (köpek kisti) bulaşabiliyor.

 

2.6--Gübre olarak da sığır değil koyun gübresi veya suni gübre kullanmanız gerekiyor. Organik olmasını istiyorsanız koyun gübresi kullanın.”

 

3--Kendi bahçesinde domates ve salatalık yetiştirip, bunları taze taze yiyen Prof Dr. Ziya Mocan, salatalığın zayıflamaya çalışanların hayatlarında çok önemli bir rol oynayabileceğini söylüyor.

 

3.1--Astım-bronşiti olanların bahar aylarında bahçede polen miktarı fazla olacağı için dikkatli olmaları gerektiğini belirtiyor Mocan: “

 

1--Astım olmasa bile polen alerjisi olanlar bu mevsimde bahçeden uzak durmalı.

 

2--Şeker hastalarının hareketlerini artıracağı için şekerin yıkımı artacaktir, özellikle şeker hastalarının bahçede çalışmasında fayda var. Bu şekilde şekerin düşmesine yardımcı olur bahçe.

 

3--Yaşlıların da bahçe işleri ile uğraşması çok faydalı olur, hareketleri artar. Stresli işte çalışanların hafta sonu bahçe ile uğraşmaları streslerini alır.

 

4--Bahçede eşlerin birlikte çalışmalarında da fayda var. Kadınlar da bahçe işlerinde eşlerine yardımcı olurlarsa, daha mutlu olurlar.

 

5--Nasıl birlikte çocuk büyütüyorlarsa, bir ağacı büyütüp meyve almak da aynı etkiyi verir, onların birlikte yaptığı aktivitedir. Bir prodüksiyondur.

 

6--söylüyor ve ekliyor: “Çok mu açıktınız bir salatalık yiyin. Salatalık karnı tok tutmak için birebirdir.Ben taze salatalıklarımı kendim yetiştiriyorum."

 

7—Eşlerin birlikte bahçede çalışması onların birlikteliğini pekiştirir. Kadınlar bahçe işleri ve topraktan biraz kaçarlar. Pis olduğunu düşünürler. Öyle bir şey yok. Toprak temizdir. Siz toprağa mikrop bulaştırmazsanız toprak temizdir.

 

8--İnsanlarda bir elektrik yükü var. Kendi ürettiğimiz eneıjiden ve giydiğimiz kıyafetlerde elektrik yükü var. Ayrıca beynimizde ve kalbimizde sinyaller var. Bu elektrik yükü nasıl çözülür? Toprak bağlantısı elektrik yükünü azaltır.

 

9--Çıplak ayakla yürürken veya elinizle toprakla çakşırken ki, bunlara bile gerek yok, elinizle bir ağaca dokunduğunuz zaman da elektrik yükünüzü alır. Mutluluğunuz daha da artar. Sanayi hayatında insanlar sadece yemeklerde birlikte oluyorlar. Bu tip bahçe işlerinde veya yürüyüşlerde birlikte vakit geçirmek lazım.”

 

Kaynak:Didem Seymen




Makalenin İzlenme Sayısı : 182

Eklenme Tarihi : 24.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.