MAKALELER / Akıllı Şebeke Yatırımları





Akıllı Şebeke Yatırımları:

 

1--Ankara, Kırıkkale, Zonguldak Bartın, Karabük, Çanları ve Kastamonu illerini kapsayan ve özelleştirmesi geçen yıl yapılan Başkent Elektrik Dağıtım, yatırım çalışmalarma hızlı başladı. Akıllı şebeke sisteminin ilk aşamasını oluşturan ve şebekenin otomatik olarak yönetilmesini sağlayan SCADA projesinin 2010 yılında tamamlanması hedefleniyor. Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. CEO’su Yetik Kadri Mert, bunun 8 milyon TL yatırım maliyetiyle Türkiye’nin en büyük SCADA projesi olduğunu söylüyor.

 

1.1--Başkent Dağıtım ayrıca, 2012 sonunda tamamlanmak üzere dağıtım bölgesindeki tüm illeri kapsayacak şekilde SCADA yatı­rımları planlıyor. Ankara’daki önemli alış­veriş noktaları ve belirli bir limitin üzerinde tüketim yapan büyük müşterilerin sayaçları şimdiden uzaktan okunabilir sayaçlarla de­ğiştirildi. Şu ana kadar 1.000 adet okunabi­ lir sayaç değişimi yapıldı.

 

1.2--Önümüzdeki süreçte uzaktan sayaç okuma sisteminin kapsamının büyük oranda artırılması planlanıyor. Mert, vizyonlarının akıllı şebeke sistemini tüm bileşenleriyle birlikte kurmak ve tüketicilerin kullanımına sunmak olduğunu vurguluyor.

 

2--Sakarya, Bolu, Düzce ve Kocaeli illerini kapsayan Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş (SEDAŞ), 5 ve 10 yıllık mastır planlarını uygulamaya başladı. 2011-2020 yılları arasını kapsayan plan çerçevesinde yenileme, genişleme ve kapasite artış yatırımları gerçekleştirilecek. SEDAŞ İcra Kurulu Başkam Bekir Sami Güven, mastır planlar onaylandıktan sonra acilen etüt-proje ihalesine çıkılacağını belirterek, “2011 yılından sonra enerji dağıtım şebekelerinin uzaktan izlenmesi, denetlenmesi ve kumanda edilmesiyle ilgili yatırımlara başlayacağız” diyor.Güven’in verdiği bilgiye göre, elektrik dağıtım sisteminin elektronik ortamda sayısal veriler şeklinde kayıt altına alınmasıyla ilgili proje son aşamaya geldi.

 

2.1--Bundan sonraki süreçte SCADA ile ilgili altyapı çalışmaları yatırım programı çerçevesinde yürütülecek. Önümüzdeki dönemde SCADA sisteminin devreye girmesi sağlanacak. Sistemin uzaktan izlenmesine yönelik çalışmalar sürüyor.

 

3--Aydın, Denizli ve Muğla illerinin elektrik dağıtımını 2007 yılından beri yapan Aydem, sayaç değişimi için geçen aylarda ihaleye çıkmıştı. Bu şirket de sayaç değişimine büyük müşterilerinden başlayacak. Aydem Genel Müdürü Mesut Güzel, 500 bin aboneleri olduğunu hatırlatıyor ve yıllık yatırım tutarının 30 milyon TL olduğunu söylüyor. Güzel de 2010’dan sonra elektrik fiyatlarında bölgesel tarifeye geçileceğine dikkat çekiyor. Dolayısıyla dağıtım şirketleri, bu tarihten itibaren şebeke yatırımlarına hız verebilecek.

 

4--Türkiye’nin ilk özel elektrik dağıtım şirketi olan Kayseri ve Civarı Elektrik A.Ş. ise elektrik satışının % 70’ini oluşturan 1.500 sayacı akıllı sayaca dönüştürdü. 550 bin abonesi bulunan şirket, bu sayede teknik kayıp oranını % 6’ya indirmiş.

 

4.1--Genel Müdür Şadi Büyükkeçeci, 2007 yılında başladıkları sayaç değiştirme operasyonunu 3 yılda tamamladıklarını belirtiyor. Bu sayede şebeke büyük oranda kontrol altına alınmış. Büyükkeçeci’ye göre, yılda 18-20 milyon lirayı bulan yatırım harcamalarının büyük bir kısmını şebeke yenilemesi oluşturuyor.

 

4.2--Bu sayede sayaçlarda en ufak bir oynama, kayıp, kaçak veya hatanın önüne geçilebiliyor. Elektrik piyasasının akıllı şebeke kavramıyla yeni tanıştığını hatırlatan Büyükkeçeci, elektrikte tamamen bölgesel tarifeye geçilmesiyle birlikte, 2010 yılından itibaren akıllı şebeke uygulamasının tüm Türkiye’ye yayılmasının önü açılmış olacak.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 200

Eklenme Tarihi : 24.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.