MAKALELER / Raf Ömrü Uzun Besinler





Raf Ömrü Uzun Besinler:

 

1--Yulaf: Gıda uzmanları normal ve hızlı pişirmeye uygun yulafın açılmadan ya da ağzı yeniden kilitlenmiş şekilde kilerde iki ya da üç yıla kadar dayanabilir. sabahları yulaf ezmesi olarak, geceleri atıştırmalık olarak tercih edilebilir. Ya da kurabiye veya ekmek yapımında sağlıklı bir alternatif olarak kullanılabilir.

 

2--Çiya tohumu: Chia tohumu, içinde bulunan dokuz esansiyel amino asidin yanı sıra aynı zamanda çok önemli bir lif kaynağıdır. İçerisinde, kalp hastalık-ları riskini önleyen bir omega 3 türü olan ALA da bu-lunur. Buzdolabında, hava almayan bir kapta bekletildiğinde lezzetini korur ve bir yıla kadar bozulmadan bekleyebilir.

 

3--Soya Sosu: Şayet buzdolabınızda pek de sık kullanmadığınız bir soya sosunuz varsa, soya soslarının açılmamış oldukları sürece neredeyse sonsuza kadar bozulmadan kalabilir.Ne var ki açılmış şişeler buzdolabında yalnızca iki ile üç yıl arasında bozulmadan saklanabilir.

 

4--Hardal: Açılmamış hardal üç yıla kadar saklanabilir. Kilit bir kere açıldıktan sonra ise hardalın bozulması yaklaşık bir yıl sürer. Ancak çeşidine göre bazı hardallar iki yıla kadar da bozulmadan saklanabilir.

 

5--Kırmızı şarap: Kırmızı şarabı tek başına tüket-menin yanı sıra birçok sosta ve yemek tarifinde de kullanılabilir. Kırmızı şarabın içinde yüksek dozda antioksidan ve resveratrol adı verilen, kalp sağlığına faydalı bir bileşik bulunur. Şişelenmiş kırmızı şarap açılmadığı sürece yalnızca 2-3 yıl durabilir. Mayo Clinic’e göre kırmızı şarabın içerisindeki antioksidanlar yüksek yoğunluklu iyi kolesterol (HDL) seviyelerini artırabilir ve kolesterol birikimin, engeller.

 

6--Kenevir tohumu: Kenevir tohumu açılmamış halde kilerinizde 14 aya kadar bekleyebilir. Diğer tohumlara kıyasla kenevir tohumunun içinde daha yüksek oranda bitki proteini, lif ve kalp sağlığına yarar sağlayan omega yağları bulunur. Kenevir tohumunu smoothie’lerinize katabilir, tostlarınıza koyabilir ya da meyve ve yoğurt eşliğinde tüketebilirsiniz.

 

7--Konserve domates: Gıda uzmanları, konserve domatesin de bir son kullanma tarihi olduğunu ama açılmadığı sürece iki yıla kadar dayanabildiğini söylüyor.

 

8--Kuruyemiş: Kurutulmuş meyvelerin raf ömrü bir ila iki yıl arasında. Lezzetlerini uzun süre kaybetmemelerini istiyorsanız kuru meyvelerinizi buzlukta saklayabilirsiniz.

 

9--Pirinç: Pirinç türleri, hava almayan bir kapta durdukları ve paketlendikleri zaman içlerinde herhangi bir böcek yumurtası bulunmadığı sürece yıllarca saklanabilir. Pirinç kabını ya da poşetini açtığınızda pirinci taze tutmak için hava almayan bir kaba-buzdolabı poşetine koyun. Bu kurala dahil olmayan tek pirinç türü ise lif yüklü esmer pirinç. İçerisinde bulunan yağ, esmer pirincin yaklaşık altı ay sonra bozulmasına yol açar.

 

10--Kurufasulye:İçerisinde bol miktarda lif ve besin maddeleri bulunan kurufasulye aynı zamanda uzun bir raf ömrüne de sahip. Barbunya, börülce ve kuru fasulye, hava almayan bir kaba konduğunda bir yıla kadar saklanabiliyor. Ancak fasulyelerinizi serin ve kuru yerlerde, doğrudan güneş ışığı almayan bir şekilde sakladığınızdan emin olun.

 

11--Konserve ton balığı: Konserve konusunda uzmanlara göre sebze, et ve balık gibi konserve gıdalar, steril oldukları ve bakterinin girmesi imkansız olduğu için beş yıla kadar saklanabiliyor. Ne var ki konservenin şiştiğini ya da akıttığını gördüyseniz içindeki be-sini ne kadar taze durursa dursun yemeyin. Her ne ka-dar konserve-gıdalarda zehirlenme yaşanması çok nadir görülse de hasar almış ürünlerin kontaminasyon ihtimali daha yüksektir.

 

12—Tuz:ister sofra olsun ister deniz tuzu, ne ka- dar beklemiş olursa olsun tuzunuzu gönül rahatlığıyla yemeğinize ekleyebilirsiniz. Serin, kuru yerlerde bekletildiğinde tuz sonsuza dek taze kalır. Tek istisna ise yaklaşık beş yıl kadar saklanabilen iyotlu tuzdur.

 

13--Zeytin: Açılmamış zeytin konserveleri üç yıla kadar saklanabilir, bu nedenle birkaç konserve zeytini yedek olarak saklayabilirsiniz.

 

14--Mısır nişastası: Tariflerde kıvamlaştırıcı olarak kullandığımız mısır nişastası, serin ve kuru yerlerde saklandığında süresiz olarak saklanabilir ve güvenle tüketilebilir.

 

15--Bal: Virüs ve bakteri karşıtı özellikleri sebebiyle beslenme uzmanlarının gözdesi olan balın aynı zamanda raf ömrü de sınırsızdır. Kumlanabilir ve rengi değişebilir ancak antibiyotik özellikleri lezzetini korur ve balın bozulmasını engeller. Sertleşmiş bal kabını sıcak suyla dolu bir kâseye koyup bal eriyene kadar karıştırabilirsiniz.

 

16--Şeker: Şeker asla bozulmaz. Tanelerin öbekleşmesini ve böcek çekmesini önlemek için hava almayan bir kaba ya da kilitli plastik torbaya koyun.

 

17--Makarna: Makarna paketleri kilerinizde aylarca durabildiğinden karantinada tercih edilebilecek harika bir besindir.

 

18--Kinoa: Kinoa kilerde aylarca durabilir; hem tatlı hem tuzlu yemeklerde kullanılabilir. Kinoayı pirince alternatif olarak ya da sabahları yulaf ezmesine protein katkısı olarak ekleyebilirsiniz.

 

19--Mercimek: Kuru fasulyeden sıkıldıysanız mercimek tüketebilirsiniz. Çorbası, yemeği ya da salatası yapılan mercimek kilerde aylarca saklanabiliyor.

 

KaynakCBT-Sevda Deniz Karali

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 136

Eklenme Tarihi : 24.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.