MAKALELER / Deprem Modellemesi-Epilepsi Modeli







Deprem Modellemesi-Epilepsi  Modeli:

 

1--Beyinde epilesi kriz ile bir kriz sonrası parçalanan sistemde, hücre büyüklüklerine göre parçalanma sonrası dağılım şöyle olacaktır.Orta ölçekli hücreler parçalanmada varlıklarını korurken parçalanma sonrası dağılımın büyük kısmını oluşturacaktır.birkaç küçük hücre ile çok az büyük hücre varlığını koruyabilmektedir.Bu nedenle epileptik yada vs krizlerde büyük ölçekli ve küçük ölçekli Hücreler  yok olacaktır..Kriz sonrası varlığını koruyan hücreler orta ölçekli(ortalama) hücreler olacaktır.

 

1.1--Buna göre depremler (yerküre krizleri) bir anlamda belli büyüklükte plaka ürtemini sağlar şöyleki plaka büyüklüğünün belli bir değer(optimum) altında ve üstünde plaka verimi azalmaktadır.

 

1.2--Bu nedenle belli plaka büyüklüğünde plaka verimi maksimum olmaktadır .Depremler ile plaka büyüklükleri belli bir değere çekilerek,plaka verimi maksimize edilmektedir.

 

1.3--yerkürede plaka büyüklüğü ortanın üstünde veya altında olan plakalarda kriz kapıda olabilir.denebilir.

 

1.3.1--Yada bir insan beyninde sürekli epileptik krizler oluyorsa,bu krizler ile hücre büyüklüğü orta ölçeğe gelir.

 

1.4--Bu yazıdan anlaşılacağı üzere epileptik krizler ,bu yaklaşıma göre beyinde nöron büyüklüğünü yada yerkürede plaka büyüklüğü (dolayısyla verimini maksimize)ayarlayan bir mekanizmadır.Kriz ile ortalamanın Üstüne çıkmış hücreler(plakalar) sürekli imha edilir.Krize karşı aşağıdaki formüldeki gibi (z) sönüm oranı Sıfıra yaklaştırılmaya çalışılır.

 

Krizin(beyin depreminin) şiddeti aşağı çekilmeye çalışılır.

 

z=sönüm oranı(0,1arası), q=sönüm sayısı , k=direngenlik,m=kütle

formül    z=q/k.m

 z=0………. tam türbülans


z=1……….. laminar akış

 

2--plaka kütle arttıkça sönüm oranı(z) azalır ve sıfıra yaklaşır plaka enerji anlamında tam türbülansa elverişli hale gelir ve bu durumda plaka verimi(n=0

 

2.1--yaklaşır.Bu nedenle en iyi plaka kütlesi orta ve küçük ölçekli plakalar sistemdir.

 

2-Tam türbülansta 1-plaka verim(n=0 a) yaklaşır.

 

3--Plaka verimi 1 in yaklaşmasının bir yoluda enerji yüklenmesidir tıpkı epileptik kriz yada elektroşok gibi . Bol yıldırımlıYağışlar ile deprem riski en aza iner  ve plaka verimi 1 e yaklaşır..

 

3.1--Plaka verimini 1 yaklaştırmanın diğer yolu da plaka Büyüklüğünün belli değere kadar küçülmesidir.Zira optimum plaka büyüklüğünde plaka verimi 1 e yaklaşır.Yeteri kadar enerjiye ulaşamayan büyük Plakalar kırılıp küçülerek,plaka verimlerini 1 yaklaştırmaya çalışırlar.

 

3.2--Bu nedenle son Asya depreminde,denizlerdeki kirlenmeye bağlı olarak,çok büyük plaka kırılarak verimini1 çekemeye yada daha küçük plakalara parçalanmıştır.

 

3.3--Plaka verimini 1 çekmek için bol yıldırımlı yağışlar sözkonusu olabilir.Avrupanın bol yıldırımlı yağış düzeni onu depremden korumaktadır. Ayrıca yerkürede sıcaklık artışı plaka verimini 0 a çekmektedir.Bu nedenle sıcaklık artışına bağlı olarak plakalar kırılarak,küçülme yoluna gidecek ve buna bağlı olarak plakalar verimlerini 1 e çekmeye çalışacaktır.Yine ayrıca sıcaklığa bağlı plaka veriminin 0 a yaklaşmasını ile dengelenir diğer bir yolua da plaka hareketlerinin(W) artmasıdır

 

4—Kuzey Anadolu Fayı üzerinde örneğin marmaradaki deprem olan noktaları birleştirdiğinizde bir fay çizgisi olduğu ve bunun kırıldığında 7.2 ve üstü deprem yaratacağı varsayılmakta.Beyinde epilepsi nöbetlerinde nöronların normal dışını ateşlemeleri bir çizgi boyunca olmaz.Yani sizin gerçekte olmayan bir biçimde ateşleme noktalarını birleştirerek bir varsayım üretilmesi hatalı olabilir.

 

4.1—Deprem enerjisini E=h.f  (h planck sabiti olup deprem ateşlemelerinin belli sabit sayının katları olacak biçimde ateşlenmesi mümkün mü) kuantum bağantıya göre hesap yapılırsa oluşacak deprem dalgasının frekansı çok yüksek çıkarki bu dalgaları ancak kurşun izolatörler söndürebilir.Örneğin gerek ayasofya diğer Istanbul camilerinin temelinde bu bloklar olabilir ki bu imkan Istanbul depremlerinde onların daha az azar görmesini sağlamış olabilir.

 

4.2—İstanbulde riskli mahallerde kurşun izolatörler bina temeli atılırken kullanılabilir.Şöyleki önece bir grobeton atılıp kurşun izolatörler-örneğin 2 cm—grobeton üstüne konup onların üstüne çelik levha konup kalıp yapılıp temel betonu dökülebilir.böylece grobeton ile temel betonu arasında 2 cm kurşun blok boşluğu oluşur ve bloklar deprem dalgalarını büyük ölçüde emebilir.Bu konu akademik olarak detaylandırılıp uygulamaya gidilebilir.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 591

Eklenme Tarihi : 21.10.2019

Önceki sayfaya geri dön.