MAKALELER / Güneşle Çalışan Su Pompası





Güneşle Çalışan Su Pompası:

 

1--Norm Enerji tarafından geliştirilen güneş enerjili damla sulama sistemi, pompaların ihtiyaç duyduğu enerjinin güneş paneliyle karşılanmasını içeriyor.

 

2--Normalde bu pompaları çalıştırmak için mazot, benzin gibi yakıtlar kullanılıyor. Norm Enerji’nin geliştirdiği sistemde, pompa tipine göre kullanılacak güneş paneline karar veriliyor.

 

3--İlk yatırım maliyeti yaklaşık 7 bin lira. Bu ölçekteki bir projeyle takriben 1.000 ağaçlık bir meyve bahçesi sulanabiliyor. Şirket yetkilileri, söz konusu yatırımın 2-3 yıl içinde kendini amorti edebildiğini belirtiyor.

 

4--Damla sulama sistemlerinin elektrik ihtiyacı geleneksel sistemlere göre çok daha az. Bu yüzden elektrik olmayan birçok bölgede enerji talebini güneş ve rüzgar enerjisiyle sağlamak ekolojik bir yöntem olarak görülüyor.

 

4.1--Su çekme ihtiyacı için de genelde elektriğin olmadığı yerlerde dizel jeneratör kullanılıyor. Bu hem toprak kirliliğine yol açıyor hem de mazot veya benzin için yüksek işletme bedeli ödenmesini gerektiriyor. Ayrıca mekanik ve hareketli aksam içeren jeneratörler sık sık bakıma ihtiyaç duyuyor.

 

4.2--Güneş enerjisiyle çalışan dalgıç pompalar, 200 metre derinlikteki kuyular¬dan bile su çekebiliyor. Akü kullanmayan bu sistemler, güneşin olduğu gündüz saat¬lerinde suyu çekip bir depoda biriktiriyor. Güneşin olmadığı zamanlarda bu depoda biriktirilmiş olan su, tarla sulama işleminde kullanılıyor.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 153

Eklenme Tarihi : 24.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.