MAKALELER / Et Üretimine Bağlı Emisyon





Et Üretimine Bağlı Emisyon:

 

1--Birleşmiş Milletlerin Gıda ve Tarım Organizasyonumun (FAO) 2006'da hazırladığı rapora göre dünyadaki insan kaynaklı yıllık sera gazı saliminin %18 i sadece et üretiminden kaynaklanıyor.

 

2--Et üretimi en verimsiz gıda üretim yöntemi. Cinsine bağlı olarak hayvanın beslenmesi için harcanan yemin sadece % 5 ila 25i ete dönüşüyor.

 

3—Küçük baş hayvanlar-koyunlar , sığırlara göre çok daha "çevre dostu". Küçükbaş hayvanların yetişti¬rilmesi sırasında ortaya çıkan sera gazları, sığırların yetiştirilmesi sonucunda çıkan sera gazlarının yaklaşık %25 i  kadar. Kümes hayvanlarındaysa %10 u kadar.

 

4--Yaklaşık 200 gram sığır etinin üretimi sırasında ortaya çıkan sera gazı salımı, otomobilimizle yaklaşık 16 km yol kat ettiğimizde ortaya çıkan sera gazı salımına denk

 

5--ingiltere'de yapılan bir araştırmaya göre, sığırdan elde edilen her 1 kg ete karşılık 70-139 gram (bu fark hayvanların beslenme şeklindeki farklılıktan kaynaklanıyor) metan gazı ortaya çıkıyor. Bu miktar fazla gibi görünmeyebilir ancak metan, karbondioksitten çok daha etkili bir sera gazı. 1 kg et karşılığında atmosfere salınan metan 2 ila 3,5 kg karbondioksite eşdeğer etki yapıyor.




Makalenin İzlenme Sayısı : 182

Eklenme Tarihi : 24.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.