MAKALELER / Multipl Skeleroz ve Allerjide Tuzun Etkisi





Multipl Skeleroz ve Allerjide Tuzun Etkisi:

 

1--Tuz, insan bedeni için önemli bir mineraldir ve düzenli olarak yiyeceklerle birlikte alınması gerekiyor. Fakat çok fazla tuzun zararlı olduğu da bilinmekte.

 

1.1--Aşırı tuzlu yiyecekler örneğin tansiyonu yükselterek, kalp-dolaşım hastalıklarını tetikleyebiliyor.

 

1.2--Ayrıca araştırmalar fazla tuzun ergenliği geciktirdiği ve belleği etkilediğini de göstermişti.

 

2--Tüm bunların dışında tuzun Multiple Skleroz gibi otobağışıklık hastalıklarında da rol oynadığı biliniyor.

 

2.1--Anlaşıldığı üzere sodyum klorit, TH 17 bağışıklık hücrelerini farklılaşmaları için uyararak, bedenin savunma sisteminin işleyiş biçimi üzerinde de etkili olabilmekte.

 

2.2--Münih Üniversitesi’nden Julia Matthias ve ekibi, son araştırmalarında tuzun yardımcı T-hücrelerinin etkinliğini etkileyip, etkilemediğini incelemişler.

 

2.2.1--Bu amaçta farelerin T hücrelerini ve sağlıklı insanlardan alınan T hücreleri, sodyum kloritle işlenmiş. Bu şekilde tuzun TH2 hücreleri üzerinde etkili olduğu ortaya çıkmış. Bunlar alerjik hastalıklarla ilişkilendirilen bağışıklık hücreleridir.

 

2.3--Halk arasında egzama olarak bilinen atopik dermatit hastalığına sahip kişilerin cilt örneklerini inceleyen araştırmacılar, sodyum klorit yoğunluğunun sağlıklı cilde oranla çok daha yüksek olduğunu saptamışlar. Bu değerler bazen otuz misli yüksek olabiliyordu.

 

2.3.1--Sonuçlar yeni araştırmalarla kanıtlandığı taktirde, son elli yılda aler-jiklerin niçin arttığı sorusuna bir yanıt getirebilirler.

 

2.4--Sonuçta insanlar artık daha fazla işlenmiş gıda ve Fast Food, dolayısıyla da daha fazla tuz tüketiyorlar.

 

Kaynak:HBT-Sodium chloride is ionic checkpoint for human TH2 cells and shapes the atopic skin microenvironment, Science Translatio- nal Medicine, 20.02.2019.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 143

Eklenme Tarihi : 24.06.2022

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.