MAKALELER / Küresel Isınmanın Güney Kutbundaki-Antartikadaki Etkisi







Küresel Isınmanın  Güney Kutbundaki-Antartikadaki Etkisi:

 

1—Güney Kutbunda-Antartika etrafında çok soğuk ve yoğun su kütlesi oluşuyor. Bu yoğun su, en onemli okyanus akıntılarından birini oluşturuyor ve Atlantik, Pasifik ve Hint okyanuslarını birleştiriyor.

 

2--Yüzey sıcaklıklarının ayrıntılı bir incelemesi sonucu 1930 ile 2000 yılları arasında 0,2 santigrat derece artış olduğu anlaşılıyor.

 

3--Geçtiğimiz on yılda ısınma daha belirgin şekilde arttı. Antartika'da buz kütlesinin buna rağmen artması başta paradoks gibi görünüyor.Fakat şimdi ABD'li jeofizikçiler bir açıklama getiriyor.

 

3.1--Atmosferin ısınmasıyla Antartika bölgesinde yağış artıyor.Bu durum dünya eksenin güneş ışınımı şiddetini belirleyen açı olan 23.5 C acaba daha artmış olabilir mi.Bu durum güney kutbunun güneşten uzaklaşmasını getirmiş olabilir.

 

3.2-- Bu yağış genelde kar şeklinde olduğu için o bölgede bir sabitlenmeye yol açıyor. Yani, kar izolasyon görevi görüyor ve ısı alışverişini engelliyor. Karın ayrıca bir etkisi daha var. O da, güneş ışınlarını yansıtarak da buzun erimesini engellemesi.

 

4--Çoğu iklim modeli 21. yüzyil için daha büyük bir sıcaklık artışı öngördüğü için, bu etkinin bir noktadan sonra buzun erimesini engelleyemeyeceğini ifade ediyor bilim insanları..

 

5--Okyanusun sıcaklığı artacak ve kar yerine yağmur yağmaya başlayacak. "Bu nedenle gelecek on yıllarda Antartika'da da bu etki tersine dönecek ve buz kütlesi azalacak", diye tahmin ediyor.Çalışmanın yardımcı yazarı Judith Curry. Buz kütlesi kaybının Antartika'nın Atlantik ve Hint okyanusları tarafma bakan iki bölgesinde çok büyük olacağını tahmin ediyor.

 

6—Kuzey kutbundaki erime muhtemelen ekvatordaki su kütlesini artırıp-ekvatorun daha şişkin hale gelmesine yol açıp dünyanın presesyon salınımını azaltırken aynı zamanda güney kutbundaki yağışı artırmakta.

 

7—Kuzey kutbundaki erime muhtemelen eksen açısı 23.5 C artmasına bağlı olarak kuzeyin güneşe yakın olmasınına yol açarken güneyin güneşten uzaklaşmasına neden olup yağışı artırmakta.


Kaynak: www.wissenschaft.de çeviren: Ahmet Hakan

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 519

Eklenme Tarihi : 14.10.2019

Önceki sayfaya geri dön.