MAKALELER / Kadın Sayısı Ve Erkek Şiddeti İlişkisi-Kadın Erkek Denge Oranı





Kadın Sayısı Ve Erkek Şiddeti İlişkisi-Kadın Erkek Denge Oranı:

 

1-- ABD’de erkek sayısının kadınlara oranının bu ülkedeki suç oranlarını nasıl etkilediğinin araştırıldığı bir çalışma, erkeklerin kadınlardan sayıca daha çok olduğu bölgelerde cinayet ve saldırı oranlarının yanı sıra, tecavüz, cinsel saldırı ve fuhuş gibi cinsellikle bağlantılı suçların da çok daha düşük olduğu görülüyor.

 

1.1--Tam tersine, bu tür suçların kadınların erkeklerden daha çok olduğu bölgelerde çok daha yüksek oranlarda yaşandığına tanık olunuyor.

 

2--Utah Üniversitesi’nden Ryan Schacht ve arkadaşları 2010 yılında nüfus sayım bürosu tarafından sağlanan ABD’nin 3082 yönetim bölgesindeki cinsiyet oranlarıyla ilgili verileri incelediler ve bunları aynı yıl FBI tarafından yayımlanan suç oranlarıyla ilgili verilerle karşılaştırdılar. Çalışma kapsamında yalnızca doğurganlık çağındaki kadınlar ve erkeklerle ilgili bilgilere yer verildi.

 

3--Elde edilen sonuçlar, son dönemlerde şiddet ve suçun etkisiz kılınması amacıyla erkek nüfusun egemen olduğu bölgelerdeki erkeklerin sayısında bir azaltmaya gidilmesi yönündeki politikanın geri tepeceği ve istenmeyen birtakım sonuçlar doğurabileceğine işaret ediyor.

 

3.1--Schacht, kadınların sayıca az olması durumunda erkeklerin onları çok daha değerli bir kaynak olarak gördüklerini ve bu yüzden de bir kadını eş edinebilmeleri ve onu ellerinde tutabilmeleri için görevlerine çok daha bağlı olmaları ve sorumluluk üstlenmeleri gerektiğini belirtiyor.

 

3.2--Kadınların çoğunlukta olması durumunda da, erkekler seçenek bolluğundan şımarıyorlar ve önlerine gelenle ilişkiye girmeye başlıyorlar. Bu da, onların başka erkeklerle çatışma içinde olmalarına yol açıyor ve onları cinsel suçlar işlemeye daha yatkın kılıyor.

 

3.3--Teksas Üniversitesi’nden David Buss da, Schacht’ın elde ettiği bulguların “çiftleşme pazarı kuramı” ile bağdaştığına dikkat çekiyor. Bulguların kadınların çoğunlukta olduğu durumlarda kısa süreli ilişkile- ı rin çok daha yoğun bir biçimde yaşandığını, boşanma oranlarının arttığını ve erkeklerin kendilerini tek bir kadına adama konusunda çok daha isteksiz duruma gel¬diklerini ortaya koyan kendi bulgularıyla örtüştüğünü belirtiyor.

 

 4—Yorum:Türkiyede kadın cinayetlerinin daha yoğun olduğu illerde erkek nüfusunun artırılması projeleri daha uygun olabilir mi.Bunlar erkeklerin yaptığı işlerin artırılması-inşaat-mekanik teşvikleri) erkek çocuk dünyaya gelmesi olasılığını artıran sağlayan beslenme düzenini teşvik etmek vs

 

Kaynak:CBT-Rita Urgan




Makalenin İzlenme Sayısı : 152

Eklenme Tarihi : 24.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.