MAKALELER / Orman ı Korumak İçin Zararlıları Tüketen Orman Karıncalarını Nakletme






Orman ı Korumak İçin Zararlıları Tüketen Orman Karıncalarını Nakletme:

 

1--Eskişehir'in Mihalıççık, Çatacik ve Kalabak ormanlarında doğal olarak bulunan ve yüksek rakımlarda yaşayan kırmızı karınca kolonileri, orman zararlısı böceklerle mücadele için daha düşük rakımlara naklediliyor.

 

1.1--Bu yılki ilk karınca nakli, Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Çatacik Orman İşletme Müdürlüğü Arıkaya Şefliği’nde yapıldı.

 

1.2--Sabah saatlerinde 5 karınca yuvasının bir bölümü, bin 350 rakımdan alınarak, bin 280 rakıma taşındı. Yeni karınca yuvaları, ayı ve domuzların zarar vermemesi içinde tel çitle çevrildi.

 

1.3--Eskişehir Orman Bölge Müdürü Recep Ateş, yaptığı açıklamada, ormandaki karıncaların kent merkezindeki türlerinden farklı ve daha büyük olduğuna değindi Söz konusu karıncaların etobur olduğunu ifade eden Ateş, şunları belirtti:

 

1.3.1--"Orman ağaçlarına zarar veren her türlü böceği yiyen kırmızı orman karıncaları adeta orman gönüllüsü gibi çalışıyor. Yaklaşık 300 bin karıncadan oluşan bir koloni 1 hektarlık bir ormanlık alanda zararlı böceklerin yaşamasına izin vermez.

 

1.3.2--Yumurta, larva ve pupaları toplayıp, yuvalarına taşıyan karıncalar büyük böcekleri de önce salgıladıkları formik asit ile etkisiz hale getirirler ve sonra da parçalarlar.

 

1.3.3--Her yıl mevcut karınca yuvalarının bir kısmını bölerek düşük rakımlara naklediyoruz. Nisan ayında yapılan bu çalışmayla Eskişehir ve Afyonkarahisar illerinde 22 yuva nakledilecek."

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 145

Eklenme Tarihi : 24.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.