MAKALELER / Deniz Börülcesinin Sağlığa-Guatr Tedavisinde Faydaları







Deniz Börülcesinin Sağlığa-Guatr Tedavisinde Faydaları:

 


1--Deniz börülcesi yenebilir bir bitkidir. Taze deniz börülcesinin genç ve etli sapları mayıs ve haziran aylarında toplanır.

 

1.1--Çig olarak tüketildiğinde sirke, sanmsak, limon ve zeytinyağı karıştırılarak yapılan sos ile tüketilir; mayonezle veya hardalla zenginleştirilerek veya diğer bitkilerle birlikte salata yapılarak da tüketilebilir.

 

1.2--İyot lezzetiyle salataları süsler lezzet verir, zenginleştirir, sağlığımız için gerekli mineral tuzlarını-özellikle iyotu büyük oranda sağlar.

 

2--Daha geç toplanırsa birkaç dakika kaynar suda tutup asıp tuzunu azaltmak gerekir. Deniz börülcesi bu durumda ıspanak ya da taze fasulye gibi sarmısak ve maydanozla tavada pişirilir; içeceklerle, kırmızı ve beyaz etlerle yenir. Patatesli çorbası, salatalık veya kapariye benzer turşusu da yapılır.

 

3--Ülkemizde İzmir, Istanbul ve Ege kıyısındaki kasaba pazarlarında satılır. Tazeyken çok gevrek ve suludur, kartlaşınca odunsulaşır, iyice acılaşır.

 

4--Bileşiminde iyot, fosfor, kalsiyum, silisyum, manganez mineralleri ve A, C, D vitaminleri bulunur.

 

4.1--Çinko, eritici, idrar söktürücü, temizleyici, güçlendirici ve iştah açıcı özellikler içermektedir.İyotlu topraklarda yetiştiğinden iyot eksikliğine bağlı guatr hastalığına da iyi gelir.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 488

Eklenme Tarihi : 14.10.2019

Önceki sayfaya geri dön.