MAKALELER / Şekerli İçecekler Bağırsak Kanserini Tetikliyor





Şekerli İçecekler Bağırsak Kanserini Tetikliyor:

 

1--Weill Cornell Medicine Araştırma Enstitüsün-den Marcus Goncalves ve ekibi şimdi früktoz - glikoz şurubunun diğer olumsuz bir etkisini daha tespit etti. Daha önceleri de meyveden elde edilen şekerlerin bağırsak kanserine neden olabileceği şüphesi vardı.

 

1.1--Goncalves ve ekibi şimdi bu tahmini kontrol etmek için genetik değişimden geçirilen ve bağırsak kanseri olan farelerle deneyler yaptı. Bu farelere her gün 55:45 oranında früktoz - glikoz çözeltisi verildi. Bu oran bir kutu meşrubattaki früktoz - glikoz şurubuna eşit.

 

1.2--İki ay sonra yapılan kontrollerde bağırsak tümörleri gerçi çoğalmadığı ama tümörlerin früktoz tüketmeyen farelerinkine kıyasla hem daha büyük hem de daha agresif hale geldikleri saptandı.

 

1.3--Bu da düzenli olarak ölçülü miktarda alınan früktozun bile, şişmanlık ve metabolik sendroma yol açtığı ve  tümörlerin büyümesini teşvik ettiğini kanıtlıyor.

 

2--“Kronik mısır şurubu tüketimi kanserin büyümesi için gerekli zamanı kısaltıyor” diyor araştırmacılar. Bu hızlanmış büyüme, son yıllarda Amerika’da yaşları 25 - 30 arasında değişen gençlerde bağırsak kanserinin niçin arttığını açıklayabilir.

 

3--Anlaşıldığı üzere früktoz tüketimi bu süreyi kısaltıyor. Bu olumsuz gelişmeden ise früktoz ve glikozdan oluşan mısır şurubu sorumlu tutuluyor. Bu iki şeker türü bağırsakta biriktiği için tümörler tarafından alınıyor.

 

3.1--Kanser hücrelerinde ise hepatik früktokinaz isimli bir enzim, früktozu, früktoz -1 - fosfata dönüştürüyor. Bu molekül ise tümörün büyümesini iki türde tetikliyor. Bir yandan tümör hücrelerine glikozu enerji sağlayıcı olarak kullanmasını kolaylaştırırken, diğer yandan da yağ asitlerinin sentezini tetikliyor.

 

3.2--Kanser hücreleri yağ asidi sentezine, hücre zarını oluşturmak için ihtiyaç duyarlar ve aynı zamanda hücrelerarası iletişim için de depolarlar. Bağırsak kanseri hücreleri bol miktarda früktoz aldıklarında yağ asidi sentezini harekete geçirerek, tümörlerin büyümesine yol açıyorlar

 

Kaynak: HBT-Sayı 158-5 Nisan 2019-5- früktoz corn syrup enhances intestirıal tümör grovvth in mice, Science, 22.03.2019.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 121

Eklenme Tarihi : 24.06.2022

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.