MAKALELER / Bakan Karşılaştırması-Türkiye-ABD-Eğitim Bakanları





Bakan Karşılaştırması-Türkiye-ABD-Eğitim Bakanları:

 

1—Türkiye:

 

1.1--Metin Bostancıoğlu (1999-2002) Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi. Ankara Barosu’na kayıtlı serbest avukat ve hukuk danışmanı olarak çalıştı.

 

1.2--Necdet Tekin (2002-2002)        Ege Üniversitesi Fen Fa¬kültesi Matematik Bölümü. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü İstatistik Doktorası.

 

1.3--Erkan Mumcu (2002-2003)İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi. Politikaya girmeden önce tekstil sektöründe çalışmış.

 

2—ABD:

 

2.1--ABD Eğitim Bakanı John King Jr/. Siyahi bakanın anne babası eğitimci. Küçük yaşta her ikisini de kaybetmiş. Akrabalar yanında okumuş. Harvard’da temel eğitimini almış. Columbia Üniversitesinde öğretmenlik okumuş. Yale’de doktora yapmış. Eğitmenlik ehliyetini Columbia’dan almış.

 

2.2--Uzun yıllar ilk-orta-lise eğitiminde profesyonel çalışmış. Bir önceki Eğitim Bakanının yardımcılığına kadar yükselmiş ve uzun süre devletin tüm icraatında çalışmış. Bakan 2015’te görevden ayrılacağını duyurduğunda, Başkan Obama, devamlılık esastır, başlanan işler yarım kalmasın ve değiştirilmesin diye John King Jr/ı atamış. ABD’de Başkam’mn her istediği olmuyor. Ciddi soruşturma geçiren King, Mart 2106’da Senato’nun onayıyla koltuğa oturdu.

 

3--İkinci Meşrutiyet Dönemi’nde iki kez Milli Eğitim Bakanlığı görevine getirilen Emrullah Efendi (1859-1914), yarı şaka “Şu mektepler olmayaydı maarifi ne güzel idare ederdim” demiş.

 

4—Yorum:Bakan atamalarında meslekte çalışmış lisans değil doktora yapmış topluma hizmeti esas alan insanları seçmek uygun olabilir.Kısaca çıtayı doktora yapmışlara yükseltmek gerek tıpkı ABD yönetim tercihleri gibi.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 203

Eklenme Tarihi : 24.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.