MAKALELER / İdrar Yolu Enfeksiyonlarında Hastalığa Karşı Bağışıklık Sistemi Çinko Kullanıyor






İdrar Yolu Enfeksiyonlarında Hastalığa Karşı Bağışıklık Sistemi Çinko Kullanıyor:

 

1--İdrar yolu enfeksiyonu gibi bakteriyel hastalıklar için antibiyotik içermeyen yeni tedavi stratejileri geliştirmede kullanılabilir.

 

1.1--Her yıl 150 milyon civarı vakada karşımıza çıkan idrar yolu enfeksiyonları dünyanın en yaygın bakteriyel enfeksiyonlarından ve böbrek enfeksiyonu ya da sepsis gibi ciddi hastalıklara yol açabiliyor.

 

2--Queensland Üniversite-sinin Profesör Matt Sweet, Profesör Mark Schembri ve Dr. Ronan Kapetanoviç önderliğindeki loırumlar arası bir ekibi, idrar yolu enfek-siyonlarının başlıca nedeni olan üropatojenik Escherichia coli (UPEC) bakterisiyle mücadelede bağışıklık sistemimizin çinkoyu nasıl kullandığını inceledi.

 

2.1--Üniversitenin Moleküler Biyobilim Ensti-tüsünden Dr. Kapetanoviç, araştırmacıların çinkonun bakteriler için toksik olduğunu zaten bildiğini söyledi. “Bağışıklık sistemimizdeki makrofaj adlı hücrelerin bakteriyel enfeksiyonları ortadan kaldırmak için çinko kullandığını doğrudan hücreler içinde görüntüleyerek doğruladık” diyor Kapetanovic. Ekip, UPEC’in vücudun bağışıklık tepkisini atlatmak

 

2.2--IMB’den doktora öğrencisi Claudia Stocks, ekibin kul-landığı yöntemlerin yalnızca idrar yolu enfeksiyonlarına değil diğer bakteriyel hastalıkların araştırılmasına da uygulanabileceğini belirtiyor. “Makrofajlar, aralarında Mycobacteriumtuberculosis, Salmonella ve Streptococcus un da bulunduğu, doğal yollarla her zaman vücuttan temizlenemeyen birden çok bakteri türüne karşı çinko toksisitesini kullanıyor” diyor Stocks.

 

3—Yorum:Önemli olan bağışıklıkta kullanılan çinkonun aktif olmasını sağlamak.Acaba bazı bitkiler örneğin yaban mersini bunu mu sağlıyor.

 

 

Kaynak:CBT 




Makalenin İzlenme Sayısı : 133

Eklenme Tarihi : 24.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.