MAKALELER / Börekler-Bazı Kekler-Açıkta Satılan Sağlığa Aykırı Biçimde Üretilebiliyor









Açıkta Satılan Börekler-Bazı Kekler Sağlığa Aykırı Biçimde Üretilebiliyor

 

1--Sağlığa Evet Derneği ve Türk Kardiyoloji Derneği tarafından İstanbul’da yapılan bir çalışma sonucunda, markette ve açıkta satılan gıda ürünlerinin bir kısmında tehlikeli oranda trans yağ bulunduğu tespit edildi.

 

2--İstanbul’da marketlerde ve dükkânlarda satışa sunulan paketli ve açık 71 gıda ürününden örnek alınarak laboratuvarda trans yağ miktarının ölçüldüğünü söyleyen Sağlığa Evet Derneği üyesi Prof. Dr. Pınar Ay “

 

2.1--Bu ürünlerin % 7’sinde trans yağ miktarının toplam yağ miktarında % 3’ü aştığı,

 

2.2--% 13’ünde ise 1 gram üzerinde olduğu saptanmıştır.

 

2.3--En yüksek trans yağ değerleri açıkta satılan börek çeşitleri ile paketlenmiş bazı keklerde bulunmuştur.

 

2.4--Diğer taraftan örnek alınan simit, açma gibi çokça tüketilen hamur ürünlerinde, margarinlerde, süt ürünlerinde, dondurulmuş gıda ve çerezlerde trans yağ oranı % 1’in altında bulunmuştur” dedi.

 

3--Dünya Sağlık Örgütü, gıdalarda her 100 gram yağda iki gram üzerinde trans yağ bulunmasının sağlığa zararlı olduğuna dikkat çekerek, 2023 yılına kadar gıda tedarik zincirinden trans yağların kaldırılmasını tavsiye edildiğini hatırlatan Prof. Dr. Pınar Ay, sivil toplum kuruluşlarının bunu % 1’in altına çekmeye çalıştığını belirtti.

 

4--Türk Kardiyoloji Derneği Lipid Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Öner Özdoğan “Sanayi üretimi trans yağ, kalp krizi ve ölüme neden olan zehirli gıda katkısıdır.

 

4.1--Günde 5 gram trans yağ tüketmek kalp hastalıkları riskini % 25 arttırmaktadır.

 

4.2--Çalışmada bazı gıda ürünlerinde o denli yüksek trans yağ bulunmuştur ki, her gün bu gıdayı tüketen birinde kalp hastalığı riskinin artacağı öngörülebilir.

 

4.3--Araştırmamızda açıkta satılan böreklerde ve paketli keklerde trans yağa rastladık.

 

4.4--Trans yağ paketli gıda etiketlerinde “Hidrojenize bitkisel yağ” olarak belirtiliyor ve toplumda bitkisel olan güvenlidir algısı oluşturularak, toplum sağlığı tehdit ediliyor” dedi.

 

5—Yorum:

1--Sabah kahvaltısı olarak yağlı börek yerine açma-zeytin-peynir-domates-2 dilim kepekli ekmek-yada su böreği yada mini pizza tüketilebilir.


2-Pohça-börek yaparken kullanılan yağın pişirme sıcaklığı 130 C nin üstünde olduğunda(yağların dayanım sıcaklığı genellikle 130 C altında olabilmekte) yağın yapısı bozulduğu için mide yağı sindirmek için daha fazla asit bastığı için gastrit ve ötesi oluşabilmekte.Bu nedenle pişirme sıcaklığını 130 C altında tutmakta fayda olabilir.


2.1--Öte yandan börek ve phça sulu pişirildiğinde suyun kaynama sıcaklığı 100 C olduğu için böreğin pişme sıcaklığı 100 C nin üstüne çıkmaz ve hafif olur.


3--Yediğiniz gıdanın besin değeri yüksek , hafif , enerji veren , su içeren(sulu) ve de organik olması sağlık açısından önemli. 


Kaynak:www.turkiyegazetesi.com.tr

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 682

Eklenme Tarihi : 14.10.2019

Önceki sayfaya geri dön.