MAKALELER / Ketojenik Diyet-Etkileri-Faydaları- Ketojenik Diyet Erkeklere Etki Ediyor





Ketojenik Diyet-Etkileri-Faydaları- Ketojenik Diyet Erkeklere Etki Ediyor:

 

1--Ketojenik diyet, düşük karbonhidratlı beslenme biçiminin özel bir şekli.

 

1.1--Bu diyette karbonhidratların yerini genelde yağlar alır ki bunlar alınan kalorinin yüzden seksen ila doksanını oluşturur.

 

1.2—Bu sayede beden, metabolizmasını oruçta olduğu gibi değiştirir. Yani karbonhidrat yerine yağ yakar. Ve bu süreçte karaciğerde keton cisimleri oluşur. Bunlar organlarda ve beyinde belli başlı enzimlerin yardımlarıyla asetil koenzim A enerji taşıyıcıları olarak parçalanırlar.

 

2--İlk araştırmalar ketojen diyetin sadece zayıflatmadığını, hem zihinsel hem de bedensel zindelik sağladığını gösteriyor. Özellikle de kan şekeri değerlerini iyileştiriyor. “Bununla birlikte bu beslenme biçiminin tüm etkileri ve yan etkileri henüz ayrıntılı bir şekilde araştırılmadı” diyor Iowa Üniversitesi’nden Jesse Cochran. Çünkü araştırmaların çoğu az katılımcı veya sadece erkek farelerle gerçekleştirilmişti.

 

2.1--Bu nedenle örneğin cinsiyetler arasında farklı etkilerin olup olmadığı bilinmiyor.Cochran ve ekibi ise bu yüzden hem dişi hem de erkek fareler kullandılar deneylerinde. Fareler genel olarak ketojen diyetin kurallarına uygun olarak % 75 yağ ve % 3 oranında karbonhidratla beslendiler. Kontrol grubundakiler ise normal yemle beslendiler ve kalorilerinin % 47’sini karbonhidratlardan aldılar.

 

2.2--On beş gün sonra Keto diyetine göre beslenen farelerin hem kilo kaybettikleri hem de yağ yaktıkları görüldü. Fakat bu sonuç sadece erkek fareler için geçerli. Dişi farelerde yağlı diyet pek etkimiyor.

 

2.2.1--Dişiler çok az kilo kaybettikleri gibi kan şekeri ayarlarının da aniden değiştiği saptanmış. Bu şaşırtıcı farklılığın sebebini bulmak isteyen araştırmacılar, farklı etkilerden östrojenin sorumlu olabileceğini düşünüyorlar.

 

2.3--Ve gerçekten de yumurtalıkları alınan farelerin Keto diyetiyle zayıfladıkları ve yağ yaktıkları görüldü.

 

2.4--Bilim insanları ketojen diyetin kesinlikle doktor kontrolünde yapılması gerektiğini söylüyorlar. Çünkü bu düşük karbonhidratlı özel diyet çok dengesiz bir beslenme biçimidir ve fazla yağlarla çok fazla kalori alma riski söz konusu. Ayrıca yaşamsal önem taşıyan besleyici madde ve vitamin eksikliğine de yol açabiliyor.

 

Kaynak:CBT

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 122

Eklenme Tarihi : 24.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.