MAKALELER / Araştırmacı Sayısı-Kritik Araştırmacı Sayısı Ne Olmalı






Araştırmacı Sayısı-Kritik Araştırmacı Sayısı Ne Olmalı:

 

1--Bir araştırma grubu en fazla kaç kişiden oluşmalı? Ekipteki kişi sayısı artıkça üretkenlik artıyor mu? Fransa’daki Nancy ve Coverty Üniverstesi’nden iki araştırmacı Physics World dergisi için bu soruların yanıtlarını aradı.

 

2--İngiltere üniversitelerindeki araştırmacıların, araştırma grupları hakkında verdikleri bilgileri toplayan Araştırma Değerlendirme Çalışması (Research Assessmerıt Exercise-RAE) verilerini kullanan araştırmacılar, fizik araştırma gruplarının kalitesini grupları oluşturan araştırmacı sayısıyla karşılaştırmış. Bilim ölçüm konusunda yapılan bu araştırma için sadece İngiltere’deki üniversitelerin fizik bölümlerinden toplanan veriler göz önünde bulunduruluyor.

 

3--Veriler gruptaki kişi sayısı arttıkça grubun üretkenliğinin doğrusal olarak arttığını, ancak kişi sayısı belli bir değerin üstüne çıktığında grubun üretkenliğinin durduğunu gösteriyor.

 

3.1--Kritik kişi sayısının deneysel fizik konusunda çalışan gruplar için 25, kuramsal fizik konusunda çalışanlar için 13 olduğu ortaya çıkıyor.

 

3.2--Böylece fizikte kullanılan kritik kütle, kritik sıcaklık gibi değerlere bir yenisi ekleniyor: Kritik araştırmacısı sayısı!

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 170

Eklenme Tarihi : 24.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.