MAKALELER / Kanser Hücrelerini Tanıyan Yapay Zeka





Kanser Hücrelerini Tanıyan Yapay Zeka:

 

1--Osaka Üniversitesi bilim insanları, mikroskop görüntülerindeki çeşitli kanser hücre tiplerini tanıyabilen bir yapay zekâ geliştirdi.

 

1.1--Cancer Research dergisindeki yazıya göre yapay zekâ, fare ve insan-lardaki kanser hücrelerini birbirinden ayırt edebiliyor. Tek bir tümörde çeşitli kanser hücreleri görülebilir. Tümördeki hücre tiplerinin bilinmesi, doğru tedavi için yardımcı olabilir.

 

1.2--Nitekim çeşitli kanser türleri radyoterapiye farklı reaksiyon gösteriyorlar. Japon bilim insanları tarafından geliştirilen tekniğin en uy-gun tedavi biçiminin bulunmasında yardımcı olması bekleniyor.

 

1.3--Hücre tiplerinin belirlenmesinde hata payı olduğu gibi bu işlem ayrıca çok fazla zaman isteyen bir iştir.

 

2--Profesör Hideshi Ishii yönetiminde çalışan ekip tarafından geliştirilen yapay zekâ, uzmanlardan daha güvenirli sonuçlar veriyor. Sistemin temeli araştırmacıların sekiz bin hücre resmiyle eğittikleri, yapay zekanın başarı oranı % 96.

 

2.1--Ekibin amacı hücre tipi sayısını artırarak, yapay zekayı eninde sonunda bilinen tüm kanser türlerini otomatik olarak tanıyıp, ayırt edecek hale getirmek.

 

2.2--Google Nisan 2018’de, meme ve prostat kanseri hücrelerini tanı¬yan benzer bir yapay zekâ sistemini tanıtmıştı.

 

Kaynak:CBT-A Convolutional Neural Netvvork Uses Microscopic Images to Differentiate betvveen Mouse and Human Celi Lines and Their Radioresistant Clones, Cancer Research, 1.12.2018.




Makalenin İzlenme Sayısı : 195

Eklenme Tarihi : 24.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.