MAKALELER / Piroliz ile Naylon Poşetleri-Lastikleri Enerjiye Çevirmek





Piroliz ile Naylon Poşetleri-Lastikleri Enerjiye Çevirmek:

 

1--Piroliz sayesinde naylon poşetler ve diğer plastik ürünler de yakıta dönüştürülebiliyor. Araştırmalar Amerikalıların yılda 100 milyar naylon poşet kullandığını ve bunun sadece % 13 ünün geri dönüştürülebildiğini gösteriyor.

 

1.1--Poşetlerin geri kalan kısmı ise katı atık sahasına gidiyor veya doğaya karışıyor. Dünyanın diğer kesimlerinde de durum bundan daha iç açıcı değil. Hatta su kaynaklarına karışan plastik poşet miktarı maalesef o kadar fazla ki kuşların, balıkların ve deniz memelilerinin bağırsaklarında tehlikeli miktarlarda plastik tespit edilmiş.

 

 2--Illinois Sürdürülebilir Teknoloji Merkezi nde çalışan araştırmacı Brajendera Sharma ham petrolün ancak %50-55’inin yakıta dönüştüğünü, naylon poşetlerin ise petrolden üretildikleri için %80 oranında yakıta çevrilebildiğini söylüyor. Sharma ve ekip arkadaşlarının naylon poşetlerden elde ettiği yakıt, çok düşük kükürt içeren dizel yakıtlarla aynı özelliklerde.

 

3--Çevre için büyük tehdit oluşturan atıklardan biri de lastikler. Örneğin Avrupada her yıl 3 milyon ton civarında atık lastiğin %70 e yakını katı atık gömme sahalarına gidiyor. Bu durum, hem çevre hem de ekonomi açısından büyük bir kayıp.

 

3.1--Çünkü kullanılmış lastiklere piroliz işlemi uygulanarak hidro-jen, karbon monoksit, karbondioksit ve metan içe-ren sentetik gaz, çelik tel, yakıt olarak kullanılabilen yağ, kablo, ısı yalıtım ve araç yedek parçası üretiminde kullanılan karbon siyahı elde edilebilir.

 

4--İnsanoğlunun binlerce yıl önce keşfettiği piroliz yöntemi, günümüzün bilimsel ve teknolojik imkânlarıyla ne kadar harmanlanırsa daha verimli topraklarda tarım yapma, daha az çevre kirliliğine neden olma, kendi imkânlarımızla daha çok enerji elde etme şansı da o kadar yüksek olacak.

 

Kaynaklar:http://news.iUinois.edu/news/14/0212bags_oil_BrajendraKumarSharma.html--http://www.acs.Org/content/acs/en/pressroom/newsreleases/ 2011/march/fi:om-cri

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 145

Eklenme Tarihi : 24.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.