MAKALELER / Bisikletli Ulaşım Çözümleri-Fransa





Bisikletli Ulaşım Çözümleri-Fransa:

 

1--Kentsel ulaşım alternatifi: Velib-2007 Temmuz ayında, Fransa'nın başkenti Paris kentinde kolay, erişilebilir ve uygun fiyatlı bir kentsel ulaşım alternatifi olarak, ilk yarım saati ücretsiz bisiklet kiralama hizmeti sunulmaya başladı.

 

1.1--Velo Libre -Ücretsiz Bisikler anlamına gelen Velib sisteminin tanıtımından sadece iki ay sonra başkentin tamamında 4 milyonbisikletli yolculuk yapıldı. Uygulama, kent sakinleri kadar turistler arasında da tercih edilen bir ulaşım alternatifi oldu. 750 istasyonla başlayan uygulama 2008 yılında 1451 istasyona çıkarıldı.

 

1.2--14 yaşından büyük herkes günün 24 saati boyunca verilen bu hizmetten yararlanabiliyor. Uygulanan tarifeye göre, ilk yarım saat ücretsiz, ikinci yarım saat için Teuro, üçüncü yarım saat için ilave 2 euro ve 1,5 saati aşan ilave her yarım saat için ilave 4’er euro ödenmesi şeklinde.

 

1.3--Sistemi düzenli olarak kullanmak isteyen kişiler için yıllık üyelik 29 euro. Velib, kullanımdaki bisiklet sayısı açısından, bugün dünyanın en büyük üçüncü bisiklet paylaşım sistemi. Diğer iki sistem Çin şehirleri Wuhan ve Hangzhou'da. 1 Temmuz 2013 rakamlarına göre, her 97 kişiden biri Velib kullanıyor.

 

2—Bu sistemde yayalar ve bisikletliler, motorlu araçlara göre öncelik sahibi olacaklar. Eğer bir otomobil, yaya veya bisiklet yoluna park ederse, daha fazla cezaya tabi tutulacak.Tren bağlantıları sağlanacak.Fransa hükümeti, tren ve bisiklet arasındaki bağlantıyı da kolaylaştırmayı planlıyor.

 

2.1--Bu kapsamda, tren saatleri yeniden düzenlenecek, ara bağlantılar yenilenecek ve tren garlarında bisikletler için güvenli park alanları oluşturulacak.                                       

2.2--Ulaştırma Bakanı Cuvillier'e göre, tüm bu yenilikler aslında çok daha heyecan verici bir programın sadece başlangıcı. Fransa genelinde, bisiklet kullanımını savunan ve okullarda bisiklet eğitimini başlatmakla övünen Bisiklet Kullanıcıları Federasyonu, bu karardan son derece memnun görünüyor. Darısı bisiklet yolunu bile zor bulduğumuz Türkiye'nin başına.

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 186

Eklenme Tarihi : 24.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.