MAKALELER / Kas-Kasları Güçlendirmek İçin Oksitosin Hormonu





Kas-Kasları Güçlendirmek İçin Oksitosin Hormonu:

 

1--Farelerle gerçekleştirilen araştırma, orgazm sırasında yüksek oranda salgılanan oksitosin hormonunun, yaşlılığa bağlı kas zayıflamasına iyi geldiği ve yaraların daha iyi kapanmasına yardımcı olduğu anlaşıldı. Sonucun insanlar için de geçerli olması halinde, kas erimesi için yeni bir tedavi yöntemi geliştirilebilir (Kaliforniya Üniversitesi’nden Christian Elabd, Nature Communications).

 

2--İlerleyen yaşla birlikte insan dokusu git gide daha kötü yenilenmeye başlıyor. Kas kaybı otuzuncu yaştan itibaren başlıyor ve süreç elli yaşından itibaren hızlanarak, kasların zayıflamasına, kas hareketlerinin azalmasına neden oluyor. İnsan yaşlandıkça oksitosin seviyesi de düşüyor.

 

2.1--Orgazm sırasında salgılanan oksitosin ayrıca doğumda, emzirmede, bağlanma ve güven gibi sosyal davranışlarda da önem taşımaktadır.Fakat yaşa bağlı kas kaybıyla bugüne kadar hiç ilişkilendirilmemişti. Araştırma çerçevesinde yaşlı farelere oksitosin veren bilim insanları, genç farelere de söz konusu hormonun işlevini engelleyen bir madde vermişler. Yaşlı farelere verilen oksitosin, kasların yenilenmesini tetiklemiş.

 

3--Hormonun genetik bir bozukluk nedeniyle bedende bulunmaması halinde erken yaşta kas kaybına neden olduğunu bulan bilim insanları, oksitosinin insanın iskelet kaslarının kalıcı olmasında ve yenilenmesinde önemli bir faktör, diyor.

 

3.1--Araştırmacılar oksitosin hormonunun örneğin burun spreyi şeklinde düzenli olarak alınmasının işe yarayabileceğini düşünüyor. Aynı hormonla ilgili araştırmalar otizm, osteoporoz ve depresyon hastalıkları için de yapılıyor.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 124

Eklenme Tarihi : 24.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.