MAKALELER / Domates Hapı Kalp Rahatsızlıklarına Faydalı





Domates Hapı Kalp Rahatsızlıklarına Faydalı:

 

1--Cambridge Theranostics şirketi bilim insanlarına göre her gün alınan bir domates hapı kalp hastalıkları tedavisinde yardımcı oluyor. Domates hapının etkisi 72 yetişkinde test edilmiş. İlaç kan damarlarının işlevini düzeltebilir diyor İngiliz Kalp Vakfı’ndan Jeremy Pearson.

 

1.1--Fakat hapın etkisinin kesin olarak kanıtlanması için yeni araştırmaların yapılması gerekiyor. Hap, domatesin kırmızı renginden de sorumlu olan doğal antioksidan madde liko- pen içeriyor. Yeni hapla bazı kanser türlerinin ve kalp-dolaşım hastalıklarının tedavi edilebileceği sanılıyor.

 

2--Bol domates, meyve, sebze ve zeytinyağı içeren Akdeniz diyetinin sağlığa iyi geldiğini gösteren kanıtlar var.

 

3--Joseph Cheriyan ve ekibi şimdi Wellcome Trust, İngiliz Kalp Vakfı ve Ulusal Sağlık Araştırmaları Enstitüsünün finansal destekleriyle, bağımsız olarak, hapın gerçekten de beklenen etkiyi gösterip göstermediğini araştırdı.

 

3.1--Her katılımcı günde bir tane hap almış. Katı-lımcıların bazılarına domates hapı bazılarına ise etkisiz ilaç verilmiş.

 

3.2--Karşılaştırma amaçlı olarak, kalp- dolaşım hastalığı riskini önceleyen önkol sirkülasyonu ölçülmüş. Nitekim daralmış damarlar kalp krizi ve inmeye neden olabiliyor. Testler sonucunda domates hapının önkol sirkülasyonunu önemli ölçüde iyileştirdiği görülmüş (PLoS One).




Makalenin İzlenme Sayısı : 129

Eklenme Tarihi : 24.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.