MAKALELER / Su Bilgileri-Genel





Su Bilgileri-Genel:

 

1--Su; sıvı, katı ve buhar halinde olabilen tek maddedir.Dünyamızın % 70'i sudur.

İçilecek su miktarı toplam su miktarının % 2.5-2.75 kadarıdır.. İçilecek suyun da % 68.7'si buzullarda hapsedilmiş vaziyettedir  % 30'u da yeraltındaki kaynaklardadır.

 

1.1--Hem insan vücudunun hem de beynin % 70'i sudur (Yeni doğmuş bebeklerde bu oran % 78'e kadar çıkar). Dünyadaki su miktarıyla birlikte üçü de aynı oran. Tesadüf olabilir mi?

 

1.1.1--Bir insan, hiç bir şey yemeden bir ay dayanabilir. Fakat su içmeden birkaç gün bile dayanamaz (Sakın denemeyin. Böbreklerinize zarar verirsiniz).

 

1.2--Orta büyüklükteki bir buzulu, denize karışmadan eritebilseydik, 1.8 trilyon litre içme suyumuz olurdu.

 

1.2.1--Dünyadaki içilebilir ve içilemez su miktarı, milyonlarca yıl aynı kalmıştır. Ama nüfus artışıyla birlikte bu istikrar bozulmak üzere.

 

1.3--Dünya nüfusunun % 85'i kurak topraklarda yaşamaktadır.

 

1.3.1--Bütün dünyada ısıyı su belirler.

 

 1.4--Atmosferimizde buhar halinde olan tatlı su miktarı, bütün dünya nehirlerinin ve göllerinin içerdiği su miktarından fazladır.

 

1.4.1--Atmosferdeki buharın tamamı aynı anda dünyaya su olarak düşseydi, bütün dünyanın üzeri (düz bir kara parçası olduğunu var sayarsak) 2.5 cm kalınlığında suyla kaplanırdı.

 

2--Dünyadaki su, en büyük mucizelerden biridir. Bilim hala, yerküremizdeki suyun nereden geldiğine ya da nasıl oluştuğuna kesin bir açıklık getirememektedir.Molekül yapısı basittir. İki hidrojen, bir oksijen (H20). Ama içtiğiniz bir bardak suda, 18 değişik su olabilmekte. Zira İşin içine hidrojenin protiyum, döteryum, ve tritiyum izotopları [atom numarası aynı, kütle numarası farklı olan atomlar) girince çeşit sayısı da ha da artabilir.

 

3-- Yağmurda yürürken kuru kalan ayakkabınızın içi, kar suyunda ıslanır. Çünkü kar suyu daha incedir yani vizkozitesi daha yüksektir yani daha akıcıdır.

 

4--Bazı ülkelerde anne babaların ailelerine su getirmek için harcadığı zaman, bütün dünyada 200 milyar iş saatinin israf edilmesi anlamına gelir.

 

4.1--Sadece Afrika'da içilebilir suya ulaşmak için harcanan zaman, toplamda 40 milyar saati bulur.Yardım derneklerinin afrikada su kuyusu açma çabaları oldukça önemli olabilmekte.

 

4.2--Küresel olarak şişe sularına harcanan paranın sadece üçte biri, yeryüzündeki her bireye su götürecek projeleri finanse etmeye yeter de artar.

 

4.3--Güvenli olmayan sular, her saat 200 çocuğun ölümüne neden olmaktadır.

 

5--Bir çocuğun ilk altı ayda tükettiği su miktarı, bir yetişkinin tükettiği su miktarının yedi katıdır.Kısaca genel olarak bir çocuğun yetişkine göre daha sağlıklı olduğu düşünülürse su sağlıktır.

 

5.1--Susuzluğa en iyi çarelerden biri de onu tekrar tekrar kullanmaktır. ABD'de pek çok kasaba, suyunu arıtarak onlarca kez çevrim içinde tutmaktadır. Dünyada kullanılan suyun

% 80'i işlenmeden, arıtılmadan doğaya salınır. Atık suyu içilebilir hale getirme şampiyonları, Singapur ve Namibya'dır.

 

5.2--Belediyelerin tarımda kullanılmak ve şehir şebekesinde kullanılmak üzere  atık ve uygun deniz suyunu arıtaracak tesisleri öncelikli hale getirmeleri oldukça önemli.

 

5.3--Gelişmekte olan ülkelerde suyun % 50'si, şebekedeki sızıntılar nedeniyle kaybedilmektedir. Bu da, yıllık tahmini 260 milyar dolarlık ekonomik kayıp demektir.

 

5.3.1--Bütün dünyada, şebeke sızıntılarından kaynaklanan su kaybı önlenebilseydi, 11 milyondan fazla evin su ihtiyacı karşılanırdı.

 

5.4--İyi kapanmayıp damlatan bir musluk, yılda 9 bin litre su kaybına neden olabilir.

 

5.5—Suyun % 40-65'i tarım arazilerinde sulama amacıyla kullanılır. Bazı ülkelerde bu oran, % 90'a kadar çıkar.

 

5.6--Bir Kenyalı içme suyuna, bir Amerikalıdan on kat daha fazla para ödemektedir. Ayrıca bir Amerikalının evine, 20 litre musluk suyu götürmenin maliyeti sadece 1 çenttir.

 

5.7--Amerikalılar, günde bir milyar bardaktan fazla musluk suyu içerler.

 

5.8--Bir evin ortalama büyüklükteki yüzme havuzu, 60 bin litre suyla doldurulabilir. Bu suyun 4 bin litreye yakın miktarı da, buharlaşma ile kaybedilir.

 

5.9--2025 yılında suya olan talebin, gelişmekte olan ülkelerde % 50, gelişmiş ülkelerde de % 18 artacağı hesaplanmaktadır. Üstelik söz konusu yılda, dünya nüfusunun yarıdan fazlası, su sorunu olan topraklarda yaşıyor olacak.

 

6--Bir bulaşık makinesi, yaklaşık on litre suyla yıkama yapar. Aynı miktarda bulaşığı elde yıkarsak, beş katı daha fazla su harcarız.

 

7--MÖ 3000'den 2012 yılına kadar, bütün dünyada su yüzünden 265'ten fazla savaş veya çatışma çıkmıştır.

 

7.1--263 nehir, dünya ülkeleri arasında doğal sınır oluşturur.

 

Kaynak:Para Dergisi-24-30.03.2019

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 187

Eklenme Tarihi : 24.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.