MAKALELER / Biberiyenin Sağlığa Faydaları-Saç Dökülmesinde Önemi





Biberiyenin Sağlığa Faydaları-Saç Dökülmesinde Önemi:

 

1--Biberiyenin ilginç sağlık yararları arasında hafızayı artırma, ruh halini iyileştirme konusu hemen dikkat çekiyor. Bu özelliği kadim zamanlardan bu yana biliniyor.

Son yıllardaki alzheimer etkenlerini ve kanser riskini düşürdüğü iddiaları ise bazı araştırmalarda derinlemesine incelenmiş ama asla bir ilaç değil.

 

1.1--İltihabı azaltma, ağrıyı hafifletme ve bağışıklık sistemini güçlendirme özelliğinin daha belirgin olduğu söyleniyor. Ayrıca, detoks amaçlı uygulamalarda vücudun kan dolaşımını uyarıyor, bakteriyel enfeksiyonlardan korunmaya yardımcı oluyor.

 

1.2--Son araştırmalar erken yaşlanma ve bunamayı önlemede medikal tedaviye yardım ettiğini göstermiş.

 

2--Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı’na (USDA) göre taze biberiye, oldukça yüksek vitamin ve antioksidan rezervine sahip. Başlıca vitaminlerin yanı sıra, yüksek ‘tiamin’ ve ‘folat’ içermesiyle de araştırmacıların dikkatini çekiyor.

 

2.1--Magnezyum ve kalsiyum başta olmak üzere yeterli miktarda demir içeriyor. Asıl zenginliği ise süper antioksidan ve anti-aging olarak bilinen ‘diterpen’, ‘karnasol’, ‘rosmarinik asit’ içeriğinden geliyor.

 

2.2--Uçucu yağlardan ‘sineol’, ‘camphene’, ‘borneol, ‘izo-borneol’ hemen dikkat çekiyor, biberiyenin değerini olağanüstü arttırıyor. Bu son maddeler özellikle parfüm ve kozmetik endüstrisindeki ürünlerin de önemli bileşenleri arasında.

 

3--Bazı araştırmacılara göre biberiye yağı sağlıklı saç büyümesini arttırıyor, olası saç dökülmesini azaltıyor, saç beyazlanmasını hissedilir biçimde yavaşlatıyor.

 

3.1--Antik çağlardan bu yana çoğu özellikleri bilinen bu bitki, saçlardaki kepeklenmeyi ve aşırı saç dökülmesini dikkate değer biçimde önlüyor. 2016’da yayınlanan karşılaştırmalı bir klinik çalışmada biberiye yağının yüzeysel saç hacmini artırarak ‘alopesi’ (kellik düzeyinde saç dökülmesi) vakalarını tedavi etme konusunda çok etkili olduğu gösterilmiş.

 

3.2--Ayrıca yaşlılarda bilişsel aktiviteyi hissedilir düzeyde uyarıyor.

 

 Kaynak:Para Dergisi-7-13.04.2019

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 141

Eklenme Tarihi : 24.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.