MAKALELER / Omega-6, Çocuklarda Astımı Tetikliyor Mu





Omega-6, Çocuklarda Astımı Tetikliyor Mu:

 

 

1--Çocuklarda en sık görülen kronik hastalıklardan biri olan astım, bronşlarda akut gerilme ve daralmayla kendini gösterir. Astıma yakalanma riski ve semptomların ağırlaşması bilindiği kadar ince toz gibi çevre faktörlerine bağlı olarak gelişir.

 

1.1--Fakat beslenmenin de astımın gelişmesinde etkili olabileceğiyle ilgili kanıtlar da son zamanlarda çoğalmaya başladı. Örneğin John Hopkins Üniversitesi’nden Emily Brigham, Omega-3 ve Omega-6 yağ asitlerinin akciğer sağlığı üzerinde etkili olabileceğini söylüyor.

 

1.2--Her şeyden önce balık ve cevizde yer alan Omega-3 iltihap önleyici olmasına rağmen örneğin ayçiçeği yağı içindeki Omega-6’nın iltihabı tetiklediği biliniyor.

 

1.3--Araştırmacı, astımlı çocuklar iltihap reaksiyonlarına ve solunum yetersizliği semptomlarına eğimli oldukları için Brigham bu yağ asitlerinin hastalığın şiddeti üzerinde de etkili olup olmadığını öğrenmek istedi.

 

1.3.1--Araştırmaya yaşları 5 ila 12 arasında değişen 135 astım hastası katıldı. Bu katılımcıların 3’te birinde hastalık hafif, 3’te birinde orta derecede ve geriye kalan 3’te birinde ise ileri derecede astım vardı.

 

1.3.2--Araştırmanın başında, 3 ay ve 6 ay sonra çocuklar bir hafta boyu incelendi. Bu incelemeler sırasında semptomlar ve kullanılan ilaçlar kaydedildiği gibi çocukların beslenme alışkanlıkları da kontrol edildi. Tüm bunların dışında ekip incelemenin yapıldığı haftalarda evlerdeki PM 2,5 ve PM1Ö ince toz miktarını da ölçtüler.

 

1.3.3--Sonuçlara göre, yiyeceklerdeki fazladan Omega-6, ağır astım şikayetlerini % 29 oranında artırıyor. Ayrıca çocuklar bu yağ asitinden çok fazla tükettikleri zaman ince toza karşı daha fazla reaksiyon gösteriyor ve astım spreylerini daha sık kullanmak zorunda kalıyorlar.

 

1.3.4--Çocukların kanlarında bedendeki iltihap göstergesi sayılan nötrofillerin de daha yüksek oranda bulundu tespit edildi.

 

2--Oysa Omega-3 farklı etki yapıyor. Yiyeceklerde ne kadar çok Omega-3 yağ asidi bulunursa, astım semptomları da o kadar zayıf oluyor. 0,1 gram fazladan Omega-3, ince toza karşı reaksiyonu %3-4 oranında zayıflatıyor.

 

2.1--Beslenme uzmanları daha fazla Omega-6 alınmasını öneriyorlar oysa araştırma sonuçları tam tersini gösterdi. Her ne kadar sonuçların diğer araştırmalarla kontrol edilmeleri gerekiyorsa da artık daha fazla Omega-3’ün alınması gerektiğini söylüyor araştırmacılar.

 

Kaynak:CBT-Omega-3 and omega-o fatty acids may play opposite roles in childhood asthme, Science, 29.03.2019.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 134

Eklenme Tarihi : 24.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.