MAKALELER / Ormanlar Sıcaklığı Dört Derece Düşürebiliyor





Ormanlar Sıcaklığı Dört Derece Düşürebiliyor:

 

1--Ormanların sıcaklık dalgaları sırasında serinletici etki yaptıkları aslında bilinen bir şey. İsviçreli araştırmacı Florian Zellvveger yönetiminde çalışan uluslararası bir araştırma ekibi şimdi ormanların etkisini daha ayrıntılı bir şekilde inceledi.

 

1.1--Sonuçlar ilginç, yaz aylarındaki en yüksek sıcaklık ormanlarda, ağaçsız bölgelere kıyasla dört derece düşük. Kış aylarında ise ters bir etki söz konusu.

 

1.2--En soğuk kış gecelerinde ormanlardaki sıcaklık bir derece daha yüksek oluyor diyor araştırmacılar.

 

2--Ormanlarda ve ormanların dışındaki bölgelerdeki sıcaklık farklılıklarını öğrenmek isteyen araştırmacılar beş kıtada farklı iklim bölgelerinde yer alan 98 yerde hava sıcaklığını ölçmüşler.

 

2.1--Ağaçlar, dalları ve yapraklarıyla sıcaklığın ormana girmesini önlüyorlar bu yüzden or-

manda yaşayan bitkiler ve hayvanlar güncel sıcaklık artışlarına karşı daha korunaklılar. Araştırma ilk kez ormanlardaki sıcaklığın ormanların dışındaki bölgelerden farklı olduğunu belirgin bir şekilde gösteriyor, nitekim küresel olarak ormanların sıcaklık emici kapasitesi artıyor.

 

2.2--Bu yüzden ormanlar ve ağaçsız alanlar arasındaki sıcaklık farklı daha da artabilir diyor araştırmacılar. Bu önceleme iklim değişimin tür çeşitliliği üzerinde ne şekilde etkidiğini göstermesi açıdan önem taşıyor. Çünkü ormanlar toplam biyoçeşitliliğin üçte ikisini barındırıyor.

 

Kaynak:CBT--Global buffering of temperatures under forest canopies, Nature Ecology & Evoluti-on, 1.04.2019.




Makalenin İzlenme Sayısı : 120

Eklenme Tarihi : 24.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.