MAKALELER / Olumsuzluk Bilimi Ve Talleyrand’dan İnciler





Olumsuzluk Bilimi Ve Talleyrand’dan İnciler:

 

1--Günümüz diplomatlarının da örnek aldığı Fransız politikacı Charles-Maurice de Talleyrand-Perigord, 2 Şubat 1754’te Fransa’da doğar. Kısaca Talleyrand diye anılan siyaset adamı, 84 yıllık ömrü boyunca hem İhtilal Rejimi’ne, hem Napolyon’a, hem de ondan sonra Bourbon Kraliyet Hanedanı’na hizmetlerde bulunmuştur. Politika alanında, devrinin dâhi şahsiyetlerindendi, diplomaside entrika denilince ilk akla gelen isimlerden.

 

1.1-- Gençlik yıllarında onu özel kılan bir de yetenek geliştirdi Talleyrand: Kendisi is-temediği sürece duygularını göstermemek.

 

1.2-- Talleyrand, 1796 yılında Fransa’da önemli kademelerdeki arkadaşlarına yaptırdığı lobi faaliyeti sonucunda ismini kara listeden sildirdi ve ülkesine döndü. 1797’de Dışişleri Bakanı olmayı başaran Talleyrand, o dönemde İtalya’nın kontro-lüyle görevli olan Napoleon Bonaparte ile tanıştı. Kısa sürede dost olan bu iki adam, Fransa’nın kaderini beraber çizeceklerdi.

 

1.3--Fransa’da bir din adamı olarak hızla yükselmesine rağmen, yıl 1789 olduğunda Talleyrand, din karşıtı ihtilalcileri destekledi. İnsan Hakları Bildirgesi’nin yazımında yer aldı ve aristokrat bir aileye, hatta din adamlığı nedeniyle ülkesinin en üst sınıfına mensup olmasına karşın, ihtilalci halkı destekleyen bir tavır aldı. Bu tavrı ve ihtilal için gösterdiği çaba onu kiliseden ihraç ettirdi, ancak kaderi onu yavaş yavaş diplomasinin derin sularına doğru çekmeye başlamıştı.Devletin üst kademeleriyle yakınlığında diplomatik yeteneklerinin rolü o dönemde dahi tartışılmazdı.

 

1.4--1799’da Napoleon Bonaparte’ın yap-tığı askeri darbede başrol oynadı. Her konuda anlaşamasa da Napoleon’un Dışişleri Bakanı oldu. Görevi devralan Talleyrand, diplomasideki dehâsını gös-termeye başladı. Almanya’nın içinde bulunduğu karışıklıkları fırsat bilerek yaptığı hamlelerle hem Fransa’ya siyasi güç kazandırdı, hem de Alman lordlarının topraklarını korumak pahasına verdiği rüşvetlerle zenginliğine zenginlik kattı. Talleyrand, kanun tanımayan ve kendi menfaati söz konusu olduğunda ihanetten kaçınmayan bir adam olarak çoktan ün yapmıştı. Ancak bu, Napoleon’un ona olan güvenini azaltmıyordu. Napoleon Bonaparte’ın diplomatı olmak, Talleyrand’ı siyasi ve maddi gücünün zirvesine çıkardı.

 

1.5--Talleyrand, İngilizlerin dostluğunun önemi vurgulamak için Napolyon’a ekselans, gururu İspanyollar’a bırakın; İngilizler’in elini sıkın” diye boşuna de¬memiştir. Tarih, Talleyrand’ı haklı çıkartacaktır.

 

1.6--Napoleon İngiltere ve Avusturya’ya karşı bir ittifak arzusuyla Rusya’yı yanına çekmek istiyordu, ancak Talleyrand Çar Alexander’a danışmanlık yaparak, onu Napoleon’a karşı özgüven ve stratejiyle donatıyordu. Napoleon, başarısız olan bu kongrenin Talleyrand’ın işi olduğunu anlayamadı. Talleyrand, Napoleon’un arkasından sadece bu yolla iş çevirmekle kalmıyor, Avusturya ve Rusya gibi o dönemde Fransa’ya düşman ülkelerden rüşvet alarak Napoleon’un sırlarını ifşa ediyordu.

 

1.7--Talleyrand ve Napoleon arasında tüm iplerin kopması, bu ünlü diplomatın Napoleon’dan sonra imparatorluğun kime kalacağı üzerine önemli devlet adam¬larıyla yaptığı dedikoduların ortaya çıkmasıyla oldu. Talleyrand, elindeki gücün geleceği için veliahtın kendi menfaatlerini gözetecek biri olmasını istiyordu. Napoleon bunu öğrendiğinde ona türlü hakaretler etse de onu öldürtmedi.

 

1.8-- (O kadar ki, Napolyon bir gün Talleyrand çok zengin oldu diyenlere, ‘Niçin şaşırıyorsunuz, şaşmayınız, çünkü o kendini satın alanların hepsini satmıştır’ demiştir.) Talleyrand, canı bağışlandıktan sonra da Avusturya ve Rusya’ya bilgi sızdırmaya devam etti. Napoleon’u zayıflatan Rusya seferi sonrası, bu seferin gereksizliğini ifade edenlerden biriydi ve imparatorluk zayıflamaya başladığında önüne getirilen Dışişleri Bakanlığı teklifini reddetti.

 

1.9--Fransız Senatosu’nun Napoleon’un yetkisini elinden almasının ardından Bourbon hanedanının tekrar Fransa’nın başına geçmesinde etkili oldu. Avrupa’nın görüp görebileceği en güçlü general ve imparator dibe vurmuştu, ancak Talleyrand kurnazlığıyla Fransa’nın en güçlü adamlarından birisi olmaya devam ediyordu.

 

1.10--Napoleon’un yenilgisinden sonra Avrupa’daki diğer devletlerin düzenlediği Viyana Kongresi’nde mağlup Fransa’nın adeta kazanan devlet muamelesi görmesi, Talleyrand’ın eseriydi.

 

1.11--Fransa’nın karar metninde hakkı yokken yaptığı baskılarla kendini karar alma sürecinde etkili kılmakla kalmadı, Büyük Britanya ve Avusturya’yı olası bir Rusya veya Prusya saldırısı karşısında Fransa ile ittifak yapmaya ikna ederek Avrupa’daki ünlü Fransa karşıtı koalisyonu da yok etmiş oldu.Talleyrand, 17 Mayıs 1838’de Paris’te ölür.

 

2--1830’ların Fransa’sı.Sokaklar gergin ve çatışmaların ardı arkası kesilmiyor. Ülkenin önemli siyasetçilerinden Talleyrand, oturduğu koltuğundan kalkarak pencereye varır. Sokaktaki çatışmaların yoğunlaştığını görünce “Yaşasın biz kazandık!” diye bağırır. Sekreteri hemen sorar:Efendim biz hangi taraf oluyoruz?” Talleyrand’ın sekreterine cevabı şudur: “Onu sana çarpışmalar bitince ve kazananı görünce söyleyeceğim”

 

2.1--Tarih hiçbir şey öğretmez, sadece ondan ders almayanları cezalandırır.

 

3--Herkes satın alınabilir, bu sadece bir fiyat meselesidir.

 

4--Süngü ile her şeyi yapabilirsiniz, ama üstüne oturamazsınız.

 

5--Dilin görevi hakikati gizlemektir. Kadınlar, fırsattan çabuk yararlanmaya kalkan erkeği bağışlarlar, ama fırsatı kaçıranı bağışlamazlar.

 

6--Kahve içinse, “şeytan kadar karanlık, cehennem kadar sıcak, melek kadar masum”.

 

7--Evet diyen bir diplomat aslında belki, belki diyen bir diplomat aslında hayır der. Hayır diyen bir diplomatsa, diplomat değildir.

 

8--Bir adamın ünü, gölgesine benzer, yükseldikçe büyür, düştükçe küçülür.

 

9—Sonuç:Herşey bilim.Dümdüz düşünerek hareşeyi halletmek herhalde mümkün değil.Dosdoğru ilerleyen güneş ışınları bile büyük bir güneşin çekimi etkisiyle eğrisel yol izlerler.

 

 

Kaynak:Bilim ve Ütopya




Makalenin İzlenme Sayısı : 137

Eklenme Tarihi : 24.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.