MAKALELER / Kamuda Bilişimde Verimlilik Çalışmaları-Yapılan Tasarruf





Kamuda Bilişimde Verimlilik Çalışmaları-Yapılan Tasarruf:

 

Hüseyin Kuran; Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP), Merkezi Nüfus İdare Sistemi (MERNİS), Milli Eğitim Bakanlığı Büişim Sistemleri (MEBBİS), Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İthalatta Risk Esaslı Denetim Sistemi (GTB-İRİS), e-fatura, e-tebligat, e-reçete, Sağlık Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sayıştay, üniversitelerin yanısıra yerel yönetimler ve pek çok kurum tarafından kullanılan Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) gibi tüm uygulamalar üst üste konduğunda tasarruf miktarının trilyonlarca lirayı aştığını söyledi,   

 

2--Türkiye’de kemer sıkma politikalarının uygu-landığı dönemlerde bile böylesine bir sonuç alın-madığına dikkati çeken E-Tuğra EBG A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı N. Hüseyin Kuran şu yorumları yaptı: “

 

2.1--Adalet Bakanlığı’nm sitesinde; UYAP (Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi) Online Takyidat Sisteminin faaliyete geçtiği 2009 Haziran ayından günümüze kadar yapılan 50 milyon sorgunun personel, kırtasiye, enerji zaman kazancı göz önüne alınmadan sadece 4.5 lira posta gidiş, 4.5 lira posta geliş olmak üzere toplam 9 lira posta masrafı üzerinden yapılan tasarruf hesaplandığında 1 yılda sadece bu kalemden yaklaşık 450 milyon lira tasarruf yapıldığı yer alıyor.

 

2.1.1--Uygulamanın üzerinden 7 yıl geçtiğine göre rakamı 7 ile çarptığımızda 3milyar 150 milyon lira sadece UYAP’tan tasarruf yapıldığı ortaya çıkıyor. Hâkim, savcı ve diğer personellere bugüne kadar dağıtılan 70 bin e-imza, UYAP’ta aktif olarak kullanılıyor.”

 

3--Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK), 2015 yılında üniversite-lerinde hayata geçirdiği ve 311 bin öğrencinin yararlandığı elektronik kayıt sayesinde 100 milyon lira civarında tasarruf sağlandığına dikkati çeken Kuran, “Millî Eğitim Bakanlığı’nm (MEB) uygula-maya koyduğu elektronik karne (e-karne) sistemi, eğitimde yepyeni bir dönem açtı.

 

3.1-- E-okul projesi MEB’e 3 milyon dolar tasarruf getirirken okulların yaptığı harcamaların da azalmasıyla devlet yıllık, 50 trilyon liralık tasarruf yapmış oldu.

 

4--Keza Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2004 yılında hazırladığı e-bildirge çalışması, devlete en fazla tasarruf getiren projeler arasında yer alıyor. E-bil-dirgenin sadece dört yılda devlete katkısı 4 milyarı buluyor.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 128

Eklenme Tarihi : 24.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.