MAKALELER / Rusya-Önemi-Bilgi





Rusya-Önemi-Bilgi:

 

1--Putin sonrası Rusya ise Avrupa’nın ve özellikle Türkiye’nin vaz-geçilmez gaz tedarikçisi konumuna gelmesi ve yükselen profili ile gündemde. Türk turizmi açısından da önemli bir konuma gelen komşumuz Rusya’yı farklı yönleriyle de tanımak şirketlerimizin uzun vadeli Rusya stratejileri açısından faydalı olabilir.

 

2--Komşumuz Rusya 11 saat dilimini kapsayan ve ABD’nin neredeyse iki katı coğrafi büyüklüğü ile dünyanın en geniş alana yayılan ülkesi. SSCB dağılmadan önce bugünkü sınırları içinde 150 milyonluk bir nüfusa sahip olan Rusya, SSCB’den ayrılan cumhuriyetlerden aldığı göçlere rağmen bugün 143 milyonluk bir nüfusa sahip.

 

3--2050 yılında ise nüfusunun 100 milyonun altına düşmesi bekleniyor. Bunun nedeni ise maalesef Rusya’da düşmekte olan ortalama yaşam süreleri. Bugün bir Rus erkeğinin ortalama yaşam süresi 59’a inmiş durumda, kadınlarda ise bu süre 13 sene daha uzun.

 

4--1980’de 100.000’de 750 olan yıllık ölüm oranı, bugün 900’a çıkmış durumda.Bu oran gelişmiş ülkeler- dekinin neredeyse dört katı. Özellikle aşın alkol ve tütün tüketimi nedeniyle her sene 1.2 milyon Rus kalp rahatsızlıkları nedeniyle can veriyor. Bu nedenle, önümüzdeki dönemde Rusya’da sağlık yatırımları stratejik bir öncelik haline gelebilir.

 

4.1--Rusya’nın % 75’ini oluşturan Sibirya ve doğusunda nüfusun sadece % 21’i yaşıyor. Buna karşın nüfusun 1/3’ünden fazlasının yaşadığı Moskova ve çevresinin dışında 2 milyonu geçen nüfusa sahip tek şehri St. Petersburg.

 

5--Rusya dünya gaz rezervlerinin % 25’ine, petrol rezervlerinin ise % 13’ünesahip. Toplam 152.000 km’lik boru hatlarıyla dünyada en geniş boru hattı ağına sahip ülkesi. Rusya bu önemli altyapı üstünlüğünü kullanarak sadece kendi gaz ve petrolünü değil, aynı zamanda Kazakistan, Türkmenistan gibi ül-kelerin kaynaklannı da uzun vadeli anlaşmalarla bağlayarak Batıya pazarlıyor. Bu nedenle, bir yandan tedarikçi olarak Avrupa’nın, diğer taraftan da dağıtım kanallarını kontrol ederek Orta Asya Cumhuriyetlerinin Rusya’ya olan ekonomik bağımlılığını artınyor.

 

6--Rusya bugün GSMH’nin sadece % 3.8’ini eğitime ayırıyor. Bu oran gelişmiş ülkelerdekinin sadece 1/3’ü kadar ve Hindistan ve Kenya’nın oranlannın bile altında. 1991 öncesi SSCB döneminin etkisi nedeniyle % 21 olan üniversite eğitimli nüfus oranı OECD ülkelerinin % 16 olan oranından fazla. Bugün üniversiteye giden her 10 erkeğe karşın 14 kadının üniversiteye devam ettiği gözleniyor.

 

7--Brezilya’dan sonra en çok nehir ve ırmağa sahip olan Rusya su açısından zengin. Örneğin, Baykal Gölü dünyanın kutuplar haricindeki tatlı su kaynaklannın %20’sini temsil ediyor. Küresel ısınma Rusya’nın kutuplarda çok geniş yeni alanlara kavuşmasını sağlayabilir. Ancak, Rusya’nın bu alanları ge¬liştirecek insan kaynağı açısından sorun yaşaması bekleniyor.

 

8--2008 yılının ilk yarısında % 41 oranında artan otomobil talebi 1.000 kişiye 180 otomobilden, 2020 yılına kadar 400’ü aşması bekleniyor. Dolayısıyla, zenginleşen Rusya önemli bir tüketim pazan olmaya devam ediyor.

 

 

Kaynak.Stratejik Bakış-Yılmaz Argüden




Makalenin İzlenme Sayısı : 145

Eklenme Tarihi : 24.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.