MAKALELER / Kahve Karaciğer Bozukluğu ve Fibroz a İyi Geliyor





Kahve Karaciğer Bozukluğu ve Fibroz a İyi Geliyor:

 

1--Kahvenin kronik karaciğer hastalıklarına iyi geldiği anlaşıldı. Kafein, sağlıklı karaciğer hücrelerinin işlevsiz bağdoku- suna dönüşme sürecini yavaşlatıyor.

 

2--Aslında son yıllarda kahvenin kronik karaciğer bozukluğu (Fibroz) üzerindeki olumlu etkisi deneysel araştırmalarla fark edilmişti. Bu hastalıkta organdaki bağ dokusu çoğalınca doku sertleşir ve karaciğer görevini yerine getiremez hale gelir.

 

3--Karaciğer fibrozları özellikle aşırı alkol tüketimi ve Hepatit C ve B’ye bağlı olarak gelişmekte. Düzenli olarak kahve içen hastalarda hastalık süreci yavaşlıyor

 

4—Yapılan bir bilimsel çalışmaya göre Günde 2-3 fincan kahve içen erkeklerde, içmeyenlere göre ölüm riski %10, kadınlarda ise %13 azalıyordu”.

 

4.1--Çalışma, ölüm riskinin günde 6 fincan ve daha fazla sayıda kahve içen erkeklerde içmeyenlere göre %10, kadınlarda ise %15 daha fazla olduğunu gösteriyor.Azı karar çoğu zarar.

 

5—Yine yapılan bir bilimsel çalışmaya göre kahvenin ve kalın bağırsak kanseri sıklığını azalttığını ortaya koydu.

 

5.1--Kalın barsak kanserlerinin (kolorektal kanserler) moleküler epide- miyolojisin değerlendirildiği ve toplam 5145 olgunun dahil edildiği çalışma (MECC çalışması) verileri kahve ile kalın bağırsak kanserleri arasındaki ilişkiyi gösterebilmek için de kullanıldı.

 

5.2--Nisan 2016’da “Cancer Epidemiology, Biomarkers and Preven- tion" isimli dergide yayınlanan çalışmaya göre kahve kalın bağırsak (kolerektal kanser) kanseri sıklığım %26 oranında azaltıyordu.

 

6--Kahvenin yapısında yer alan kafein, melanoidler, diterpen ve polifenol benzeri bileşiklerin barsak fizyolojisini olumlu etkilediği ve kanser gelişimini önlediği ileri sürüldü. Söz konusu koruyucu etki antiok- sidan, anti-mutajenik olmak yanında safra asit salınımını azaltarak ve barsak motilitesini düzenleyerek de ortaya çıkıyordu.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 130

Eklenme Tarihi : 24.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.