MAKALELER / Güneş Enerjisi-Fotovoltaik Kurulum-Evlerde-Bilgi





Güneş Enerjisi-Fotovoltaik Kurulum-Evlerde-Bilgi:

 

1—Işıkları DC Akımla Yakmak: Bunlar için akımın AC ya da DC olması hiç fark etmez. O bir dirençtir ve dirençte meydana gelen ısı, ışığı oluşturuyor. Yani, AC akım için kullandığımız, 220 voltluk bir ampule DC verirseniz, hiç sorun yok. Ötekinden daha fazla akım da çekmez. Elektronikte kuraldır. Bir direncin üzerinden 220 volt alternatif akım da geçse, doğru akım da geçse, üreteceği enerji aynıdır. Yani dirençte sorun yok.

 1.1--Sorun başka aletlerde. Örneğin, bilgisayarda. Bilgisayar da doğru akımla çalışıyor. Ancak, onu o akımla çalıştırabilmek için gereken bazı değişiklikler var.

Yani zamanla güneş enerjisiyle evinizi ışıklandırmak, donatmak istiyorsanız, bazı değişiklikler yapacaksınız. Ama eğer evinizde güneş enerjisi kullanmanın gerektirdiği maliyeti göze almışsanız, bu aletlerde yapılacak değişikliklerin maliyeti çok ufak kalır.

 

2—Akü Kullanımı:Ortalama bir akünün gücü 100 amper saat diyelim, 12 voltla çarpalım: eder 1200 watt, yani 1,2 kilovvatt. Kayıplarını düşersek, 1 kilowatt saat üretiyor. Günde ne kadar kilovvatt saat kullandığınıza bağlı. Şimdi burada bir fark var:

Güç ayrı, aldığınız enerji ayrı. Örneğin siz elektrik süpürgenizi, çamaşır makinenizi, ütünüzü, hepsini onla çalıştırmak istiyorsanız, diyelim ki çamaşır makineniz 3 kilowattlık (ki, en küçüğü o), bir saat çalışsa 3 kilowatt saat aldı. Bulaşık makinesi de aldı diyelim 3 kilovvatt saat. Ütüyle de 2 kilowatt saat aldınız; diğerleriyle birlikte 10 kilowatt saat bir enerji ihtiyacınız var diyelim. Bu durumda bir akü, 1 kilowatt saat veriyorsa, demek ki 10 aküye ihtiyaç var. Ki bu da sakıncalı bir hesap; çünkü aküden enerji aldıkça voltajı da düşecektir. Yani o üzerinde yazan 1,2 - 1 kilowatı sonuna kadar veremez

 

2.1--Özetle, işin doğrusu depolamayı tercih etmiyoruz. Enerji depolama pahalı ve verimsiz bir yöntem.

 

3—Klimaları Çalıştırmak-Örneğin, bir tatil sitesine gittiydim geçen yaz. Kü¬çük küçük binalar ve yassı çatıları vardı. Bir arka¬daşımla onu düşünmüştük. Her çatıya, 50-60 metrekare fotovoltaik yerleştirip bunlarla yalnızca kli¬maları çalıştırırsanız (ki klimalara gündüz çok daha fazla gereksinim var) ve gözelerin maksimum verim sağlayacağı öğfe saatleri de en çok serinletme ge-reksinimi duyulan saatler; yani ikisi de birbirine çok uyumlu, O şekilde bir tesis bayağı işe yarıyor yapılabildiği taktirde. Yani 50-60 metrekare güneş pili, sabahtan akşama kadar klima kullanımım destekler diyorsunuz.

 

3.1--Akşam da depolamaktan ziyade şebekeye müracaat etmekte fayda var. Çünkü çok daha ucuz oradan alacağınız kilovvatt saat ücreti. Depolayıp da oradan alıp AC’ye çevirip tekrar kullanmak da bayağı enerji kullanıyor. Özellikle kışın ışık ve ısıtma gerektiğinde de aynı şey söz konusu. O zaman gündüz saatlerinde güneş enerjisini alıp onla büyük öl-çüde ısıtabiliyorsunuz.

 

3.2--Soğutmayı vb ne yapabiliyorsak güneş enerjisiyle gündüz yapacağız, gece de şebeke.Tasarruf anlamında şu an çok fazla tasarruf sağlamadığı gibi, petrolle, doğalgazla, yani fosil yakıtlardan elde edilenden daha pahalıyız.-Ne kadar pahalı denirse--Kurduğunuz tesise bağlı. Ne kadar büyük bir tesis kurarsanız, verim o ölçüde artıyor, enerji birim fiyatı da düşüyor. Onun için genel bir şey söylemek pek mümkün değil. Amortizasyon 20 senede ger-çekleşir diyoruz şu an.

 

3.2.1--Oradan hesaplayabilirsiniz. Ama bu tesisi kurmanız için şu an bütün parayı ya-tırmanız gerekiyor. Gerçek fiyatı içinse bu para bankada dursa 20 yılda getireceği faizi de hesaplamanız lazım.

 

3.3--Diğerleri (fosil yakıt kaynaklı enerji) içinse aylık hesapları ödüyorsunuz 20 yıl. Yani 20 yıl sonrasının faturasını bugün ödemiyorsunuz. 0 bakımdan biz şu an dezavantajlı durumdayız. Ancak, petrol fiyatları o kadar çabuk artıyor ki, bizim de fiyatlarımız yavaş yavaş düşüyor, ve bu iki eğrinin birbirini 2010’lu yıllarda kesmesini umuyoruz. Daha sonrasında da fosil enerji eğrisinin altına gitmeyi umuyoruz. Bunlar tabii kesin öngörüler değil. Petrol fiyatları hangi hızla yükselir, ya da yükselmez, bizim birim enerji fiyatlarımız hangi hızla düşer. Çünkü son yılların getirdiği bir tablo var.

 

3.3.1--O da bizim fotovoltaik birim enerji fiyatlarının ve hücre fiyatlarının düşmediği, aksine arttığı. Çünkü aniden büyük bir talep doğdu ve o talebe karşılık verilemediği için bizim fiyatlarımız maalesef arttı. Buna rağmen yok satıyor güneş pilleri.

 

3.3.2--Avrupa’dan aldığımızda, watt başına 3,5 euro diyor. Biz ona inanıp siparişi verdiğimizde, bütün masraflar binince fiyat iki misline çıkıyor. Nakliyatı, gümrüğü, buradaki firmanın karı derken.-O zaman, bu ek masrafların olmadığı Avrupa’da güneş enerjisi kullanımı çok daha rantabl diyebilir miyiz.

 

3.3.3--Bir, ek masrafların olmayışı var; bir de Avrupa bu alana para yatırmaya bizden çok daha hevesli, ileriyi düşünerek. Örneğin Almanya’da bir fabrikayı ziyaret etmiştik. Firma sahibinin anlattığı şu: İspanya, 6 megawattlık bir fotovoltaik tesisi kuruyor. Onların da güneşi bol; ama AB’den aldıkları sübvansiyonlar da bol: Bize verilmeyen paralar. Bu nedenle Avrupa 3,5 euro maliyetle üretim yapıyorsa watt başına, bizde yukarıda sıraladığımız nedenlerle iki misline çıkıyor bu.

 

3.3.4--Bir başka faktör de bizde hükü-metler düzeyinde ileriye yönelik yatırımlara pek sıcak bakılmaması. Halbuki bu konuda da gelecek var.20 yıllık amortisman dedik. Devlet desteği olursa bu süre çok daha azalacak. Ama şimdilik destek vermiyor.

 

3.3.5--Almanya’da kâra geçiyorsunuz. güneş enerjili ev donanımı sahibi olarak devlete iki misline enerji satıyorsunuz. Bir elektrik saati düşünün, iki yönlü çalışıyor. Siz, diyelim geceleri evinize şu kadar kilowatt saat kullanıyorsunuz, şebekeden aldığınız elektrikle ısınma vb. Gibi gereksinimlerinizi karşılıyorsunuz; ona normal parayı ödüyorsunuz. Gündüz ürettiğiniz elektriği aynı saatten geri veriyorsunuz.

 

3.4--Yani devlet sizin ürettiğiniz elektriği kendi verdiğinden daha pahalıya satın alıyor.Gündüz ürettiğiniz elektriğin tabii bir kısmını kendiniz kullanıyorsunuz, ama Almanlar genellikle işe gidiyorlar. Evde pek kimse kalmıyor. Ve açıkçası çamaşır, bulaşık ütü gibi yoğun enerji çeken kullanımları geceleri devletten aldıkları ucuz enerjiyle yapıyorlar, gündüz fotovoltaiklerle ürettikleri pahalı enerjiyi de 40-50 cente devlete satıyorlar. Gündüzleri pek birşey kullanmıyorlar, hepsini pahalıya satıyorlar ve adam buradan para kazanıyor. Bu parayı devlet ödüyor.

 

3.4.1--Yani güneş enerjisini hem teşvik ediyor, hem de sübvanse ediyor. Karşılaştıracak olursak, burada biz devlete çalışıyoruz; orada devlet insanlar için çalışıyor. Aradaki fark bu. Sosyal devlet anlayışı... Sonra güneş enerjisine yapılan bu dolaylı yatırım, istihdam da yaratıyor. Almanya bu alanda en iyi du-rumda. Onlarda 11 ay güneş olmadığı hâlde. Gerçi bu fotovoltaikler bulutlu hâvalalrda da enerji üretiyor; ama bir de şunu düşünün, Türkiye’de 11 ay güneş var. Bir kere normalde mayıs’tan ta ekime ka¬dar yağmur yağmaz; bulut dahi göremezsiniz.




Makalenin İzlenme Sayısı : 148

Eklenme Tarihi : 24.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.