MAKALELER / İnsan Davranışlarını Değiştirmek İçin Öneriler





İnsan Davranışlarını Değiştirmek İçin Öneriler:

 

1--İnsanlara şişman olduklarını ve artık-patateş kızartması yememeleri gerektiğini söyleyebilirsiniz, ama bu, yemekten vazgeçecekleri anlamına gelmez. Yeni yıla girerken davranışlarınızı düzelteceğinize samimiyetle niyet edebilirsiniz, ama bu, o davranışlarınızı gerçekten düzelteceğiniz anlamına gelmez.

 

2--İnsanlar kusurlarını bilmedikleri için kötü davranmaz, içine girdikleri yıkıcı davranış kalıplarından kurtulamadıkları için kötü davranırlar.

 

3--İnsan davranışı gözle görünmeyen kaynaklardan beslenir ve kaba talimatlardan çok kesintisiz, ustalıklı teşviklere ihtiyaç duyar.

 

4--Birini negatif bir silsileden kurtarmanın yolu öfkeli bir e-postayla kötü tavırlarına saldırmak değil, inisiyatifi eline alıp alternatif olabilecek bazı iyi davranışlara ağırlık vermektir.

 

5--Birçok araştırmaya göre, olumsuz davranışları dolaylı yoldan ele almak, dikkati başka ve olumlu davranışlara yöneltmek en iyisi.

 

6--Mağrurca geri çekilip, bir planınız olduğunda bana gelin demek akıllıca değildir. Belli bir zamanda hayatın bir alanını seçmek (çoğu insan hayatını toptan değiştirecek irade gücüne sahip değil) ve bazı önleyici, somut kural ve ödüller koyması için insana yardım etmek daha iyidir.

 

7--Küçük bir hedef belirleyin ve ölçülebilir adımlarla nasıl gidileceğini gösterin.Zihinsel değişimin davranış değişimine götüreceği umuduyla insanlara yaptıkları hataları göstermek mantıklı değil. Onun yerine önce davranışları değiştirmeye çalışın; umulur ki farklı davranmak sonunda farklı düşünmeye götürsün.

 

8-- İnsanları takdir vaadiyle başarıya çekmeye çalışın, başarısızlığı eleştiriyle cezalandırarak değil. Pozitif ödüller her zaman daha etkilidir.

 

9--Kötü davranışları karalamayın, onların gerisindeki nedenleri değiştirin. Davranışların tetikleyicilerini değiştirin. Kötünün yerine iyi davranışları koyun. Dolaylı olun. Yönlendirin

 

Kaynak:CBT-David Brooks

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 147

Eklenme Tarihi : 24.06.2022

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.