MAKALELER / Mental Aritmetik-Menar-Bilgi-Zihinsel Gelişim Yöntemleri





Mental Aritmetik-Menar-Bilgi-Zihinsel Gelişim Yöntemleri:

 

1--Uzakdoğu kaynaklı mental aritmetik programım ilk olarak Mersinli öğrencilerle buluşturan Menar Eğitim Danışmanlık Hizmetleri Limited Şirketi, kurmuş olduğu sistemi Türkiye’ye yaymaya başladı. Uyguladıkları programın çocuklarda bir taraftan hızlı zihinsel gelişim sağlarken diğer taraftan da sıra dışı aritmetik beceriler kazandırdığını anlatan Genel Müdür Halit Şen, çalışmalarının ilk yılında Mersinle sınırlı tutup kendüerini tanıttıktan sonra bu yıl 20’ye yakın noktada hizmet vermeye başladıklarım açıkladı.

 

2--Menarin uyguladığı eğitim sistemi 4 -12 yaş arası çocuklara çok önemli zihinsel kazanımlar sağlayan bir program.

 

2.1--Program 20 ayın sonunda tamamlanıyor ve bu da yaklaşık 2,5 eğitim yılına denk geliyor. Bir zihinsel gelişim programı. Çocukların zeka, bellek, dikkat, konsantrasyon, hızlı düşünme, gözlem beceresi gibi tüm zihinsel parametrelerini üeri götüren bir eğitim modeli.

 

2.2--Aynı zamanda da olağanüstü aritmetik beceriler kazandırıyor. Öğrenci, her türlü aritmetik işlemi hızla zihinden yapabilir hale geliyor. Bu tür eğitim programlan, bu modellerin orijini olan bir coğrafyada, Uzakdoğu’da müfredata girip ayn bir ders olarak okutuluyor.

 

2.3--Programın temelinde sayılar ve abaküs var. Abaküs bir çeşit bilgisayar gibi kullanılıyor. Yurtdışmda yapılan bazı bilimsel araştırmalarla 34 haftalık abaküs mental aritmetik eğitiminin ortalama yüzde 7.11 IQ puanı zekâ artışı sağladığı tespit edilmiş. 

 

3--Programımız ilgi ve kabul gördükçe özellikle özel okullardan, anaokullarından talepler gelmeye başladı. Bazı şubelerimizin portföylerinde bu tip okullar oluşmaya başladı. Aslında okulların böyle olanakları var. Haftada 5 saat gibi etkinlik uygulama imkânlan var. Örneğin satranç, drama gibi dersler koyabilirler.

 

3.1--Özel okullar bu konuda kendilerini daha rahat ve esnek hissediyor olabilir. Bu nedenle özel okullardan bu tip talepler daha sık geliyor ve geldiğinde merkezimizde değerlendiriliyor. Özellikle İstanbul’da birkaç özel okul ve anaokuluna bu sistem uygulandı.

 

3.2--Bu hemen bugünden yarına gerçekleşemez ama zaman içinde mutlaka Milli Eğitim Bakan¬lığının da devlet yetkililerinin de bu noktada karar verecek kişilerin de dikkatlerini çekip bu konu üzerine eğileceğini düşünüyorum. Yeni bir eğitim programının ve kitaplarının Talim Terbiye Kurulu tarafından onaylanması belli bir bürokratik süreç gerektiriyor.

 

3.3--Aynca böyle bir modelin değerlendirilmesi için somut bazı sonuçların ortaya çıkmış olması gerekiyor. Fakat yavaş yavaş bazı sonuçlar ortaya çıkmaya başladı. Şu ana kadar yaklaşık 600 civannda öğrenci ile çalışma yaptık Sonuçlarının ne kadar dikkate alınabilir olduğu konusunda bir fikre varmak için öğrencilerin bu çapta bir eğitimle neler yapabüdiği konusunda bir fikir verebilecek düzeye ulaşıldı.

 

4--Bu konuda henüz Türkiye’de bilimsel bir araştırma yapüabilecek ölçüde bir birikime ulaşmış değiliz ama yurtdışmda yapılmış çalışmalar var. Örneğin 3 bin 185 Sudanlı çocuk üzerinde yapılmış bir çalışma var. Bu sis¬temin doğrudan IQ artışı sağlayıp sağlamadığına ilişkin bir çalışma. 34 haftalık bir eğitimin sonuçlarına ilişkin Hartum Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi bilim adamlarının yaptığı bir çalışma bu. Öğrenciler kontrol ve deney grubu olmak üzere 2 gruba ayrılıyor.

 

4.1--Eğtimi almayanlar kontrol, alanlar ise deney grubunu oluşturuyor. Elbette çocuklar testin başmda da bazı testlerden geçiriliyor ve 34 haftalık eğitim sonunda doğrudan IQ artışı sağlayıp sağlamadığı gözleniyor. 34 hafta sonunda yapılan ölçümlerde deney grubu öğrencilerde ortalama 7.11 IQ zeka puanı artışı kaydettikleri tespit ediliyor. Bu dikkate alınması gereken bir değer diye düşünüyorum.

 

4.2—Yapılan başka bir çalışmaya göre testlerin sonuçlarına bakınca sayısal becerileri ölçen testlerde bu eğitimi alan çocukların bir hayli ileri gittiği gözüküyor beklendiği üzere. Fakat şaşırtıcı olan, sözel becerilerde de aynı şekilde bir mesafe ileri gitmişler. O zamana kadar ilk kez yapılan bir çalışma. O zamana kadar bu programın sayısal becerileri dikkate almıyordu. Çocukların sözel becerilerini de ilerletiyor olması ilginç bir bulgu.

 

4.2.1--Sonuçta o araştırmayı yapanlar, “genel olarak bu eğitimi alan çocukların yalnızca matematikte değil tüm derslerde arkadaşlarından daha iyi performans gösterdiği yönünde bir algı var”, bulgularının da bu durumu doğruladığını söylüyorlar.

 

 Kaynak: Derya EĞRİCAN GÜLEÇ--MERSİN




Makalenin İzlenme Sayısı : 140

Eklenme Tarihi : 24.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.