MAKALELER / Beyin Araştırmaları-Depersonalizasyon- Ne Yaptığımızın Farkında Olabilmemiz İçin Niyete İhtiyaç Var





Beyin Araştırmaları-Depersonalizsayon- Ne Yaptığımızın Farkında Olabilmemiz İçin Niyete İhtiyaç Var:

 

1--Geçmişteki araştırmalar niyeti, beynin aynı zamanda hareket ve hareket farkındalığı ile ilişkili iki bölgesi olan posterior parietal korteks ve premotor kortekse bağlıyordu. Ancak her bölgenin görevi ve birlikte nasıl çalıştıkları tam olarak anlaşılamamıştı.

 

2--Fransa'da Bron'daki Bilişsel Nörolojik Bilimler Merkezi'nden beyin ve sinir bilimci Angela Sirigu, posterior parietal korteksleri hasarlı hastalarla çalışırken bu bölgenin istemli eylemlerdeki görevini merak etmeye başlamış. Sirigu, hastaların hareket etmeyi ne zaman istemeye başladıklarını anlayamadığını, çünkü kendi niyetlerini takip edemediğini söylüyor.

 

2.1--Sirigu yaygın bir ameliyat uygulamasın-dan yararlanmak üzere, Fransa'daki Lyon i Üniversitesi'nden araştırmacılar ve Lyon'daki PierreVVertheimer Hastenesi'nden beyin ) ve sinir cerrahı Carmine Mottolese'le bir araya geldi. Beyin ve sinir cerrahları bazen ameliyat hazırlığı olarak lokal anestezi etkisi altındaki ancak uyanık durumdaki hastaların beyinlerine, beynin bölgelerini ayırt edebilmek ve böylece komplikasyonları en aza indirmek için elektriksel uyarı verirler. Mottolese yedi hastanın beyin tümörü ameliyatlarında hastaların frontal, parietal vetemporal beyin bölgelerini uyardı; Sirigu'nun ekibi de bu sırada hastalardan ne hissettiklerini tarif etmelerini istedi.

 

2.2--Parietal korteksin uyarılmasının ardından hastalar kollarını, bacaklarını, dudaklarını ya da göğüslerini hareket ettirmek "istediklerini" bildirdiler, ancak aslında hareket ettirmediler. Mottolese aynı bölgeyi daha yoğun olarak uyardığında ise hastalar vücutlarının hareket ettirmeye niyet ettikleri bölgelerini aslında hareket ettirmedikleri halde, hareket ettirdiklerini sandılar. Öte yandan premotor korteks uyarıldığında hastalar uzuvlarını gerçekten hareket ettirdiler, fakat bu defa da hareketlerinin farkına varmadılar.

 

3--Araştırmanın Science'da yayımlanan sonuçları, Sirigu'ya göre "ne yaptığımızın farkında olabilmemiz için 'niyete' ihtiyacımız olduğunu"düşündürüyor.

Sirigu, beynin niyetinin ve bu niyet gerçekleştirilirse neler olacağına ilişkin öngörüsünün hareketi gerçekleştirmiş olma deneyimini oluşturduğunu söylüyor.

 

4—Yorum:

 

4.1--Davranışlarımız çoğu kez otomatik.Bu otomotik davranış insanlara doğal geliyor ve bu sürece eşlik eden zihinsel tanımlama var.Yani davranış otomatik olarak gerçekleşirken bunu tanımlandığı doğal davranışa eşlik eden bir takip süreci var.Buda niyetlede bağlantılı.Niyet olmaz ise doğal takip olmaz ise hastaya yaptığı davranış doğal gelmez.

 

4.2--Kişilik bozukluklarında tanımın bozulması önemli.Buda çoğu kere kendi davranışını takip etmeyle yani kendini dinlemeyle ilgili.Bu nedenle organizma eylemi yaparken dış dünya ile bağlantılıdır.Davranışın takibi kendini dinlemek süreci bozacak psikotik bozukluğa neden olacaktır.Kişinin kendini dinlemesi çoğu kez çocukluk travmalarında oluşan özgüven eksikliğine bağlı olarak gelişebilir.

 

Kaynak:İlay Çelik-Bilim ve Teknik Dergisi--http://sciencenow.sciencemag.org/cgi/content/ full/2009/507/4?rss= 1

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 197

Eklenme Tarihi : 24.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.