MAKALELER / Şirket - İflas Eden Alman Milyarder Bahçesinde Sebze Yetiştiriyor





Şirket - İflas Eden Alman Milyarder Bahçesinde Sebze Yetiştiriyor

 

 1--Almanya’dan yayın yapan dw radyosunun haberine göre, bir zamanlar Almanya’nın en zenginleri arasında yer alırken şirketleri iflas eden Madeleine Schickedanz, villasının bahçesinde meyve-sebzesini kendisi yetiştirerek zor durumu aşmaya çalışıyor.

 

2--Madeleine Schickedanz bünyesinde Quelle ve Karstadt’ı da bulunduran turizm ve perakendecilik devi Arcandor’un büyük hissedarı.Arcandor’un büyük ortağı Madeleine Schickedenz şirketlerinin iflası sonrası yaşadıklarını “Bil dam Sonntag”a şöyle özetlemiş:

 

2.1--“Hiçbir güvencem yok. Arcandoha.kurtarma operasyonu başarılmazsa evimi, hisselerimi, diğer firmalardaki ortaklıklarımı her şeyimi kaybedeceğim. 66 yaşında, emekli aylığı bile olmadan ortada kalacağım.”

 

2.2--Krizde “İnanılmaz büyük mali kayba uğradığını" belirten Madeleine Schickedanz, daha önce 3 milyar Euro’ya ulaşan değerli kağıtlarının bir çırpıda 27 milyon Euro’ya indiğini, ayrıca 2004 yılındaki sermaye artırımından dolayı 170 milyon Euro’luk kayıp yaşadığını , şirketlerini istikrara kavuşturabilmek için kişisel servetinden 100 milyon Euro!nun üzerinde para aktardığını söylüyor.

 

2.2--Schikedanz radikal tasarruf önlemlerini şöyle sıraladı: “Kısabildiğim kadar kısıyorum. Kişisel harcamalarımızdan tutun da gıdaya, kozmetiğe ve giyime kadar.Ayda 500-600 Euro ile geçiniyoruz. En ucuz markete gidiyor, meyve ve sebzemizi kendi bahçemizde yetiştiriyoruz.”

 

2.3--Schikedanz, gelinen noktada kişisel hatalarının da rol oynadığına dikkat çekti:

 

1--“Kontrolü kaybettiğimi çok geç fark ettim. Geleceğin alışveriş merkezleri, değişim ve internet gibi konularla çok daha yakından ilgilenmeliydim. Şimdi suçu kendimde arıyorum."

 

2--Madeleine Schickedanz, buna kar-şılık operatif hatalardan ise şirketlerindeki yöneticilerin sorumlu olduğunu kaydetti.

 

3--1881 yılında kurulan Karstadt mağazalar zincirini rakibi Kaufhof zincirinin sahibi Metro grubu satın almak istiyor. 1927 yılında kurulan ve halen katalog ve internet yoluyla satış yapan Ouelle’nin ve Thomas Cook seyahat acentelerinin ne olacağı belirsiz.Bizde bu tür haberler medyada yer alamıyor.

 

4--Bana göre bu haberden ders alınacak çok şey var:

1--Avrupa’nın eski ve dev kuruluşları da iflas edebiliyor.

2--Şirketler iflas edince büyük ortakları da bütün varlıklarını kaybedebiliyor.

3--İflaslarda sadece krizin etkisi yok. Tüketim alışkanlıklarının değişimi, internet yolu ile alış veriş ve pazarlama eğilimi de etkili oluyor.

 

Kaynak:Olayların İçinden-Tevfik Güngör-Dünya Gazetesi




Makalenin İzlenme Sayısı : 129

Eklenme Tarihi : 24.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.