MAKALELER / Demans-Kronik Hastalıklar Demans-Bunama-Alzheimer Riskini Yükseltiyor





Demans-Kronik Hastalıklar Demans-Bunama-Alzheimer Riskini Yükseltiyor:

 

1--Celine Ben Hassen (INSERM/Paris) yönetiminde çalışan araştırmacılar, uzun vadeli         bir araştırmanın verileriyle kronik hastalıklar ve orta ve ileriki yaşlarda ortaya çıkan demans hastalıkları arasında bir bağlantı kurdular.

 

1.1--13 kronik hastalığı ele alan araştırmacılar, WhitehalI II araştırmasından yararlandılar. Söz konusu projeyle 1985/88’den bu yana o tarihlerde yaşları 35 ila 55 arasında değişen 10.000 kamu çalışanın sağlık durumları takip edildi. Araştırmaya katılanlarla dört ila beş yıl aralıklarla anketler yapıldığı gibi sağlık durumları da muayene edilerek kontrol edildi.

 

1.2--Katılımcıların ilk muayenesinden bu yana 31,5 yıl geçti. 10.095 katılımcının % 6,6’sı 55 yaşına ve % 32’si 70 yaşına geldiğinde birden fazla kronik hastalığa (multimorbidite) sahipti. 32 yıllık takip döneminde 639 demans vakası saptandı.

 

2--Bu çalışmada multimorbidite, demansın kendisi hariç önceden tanımlanmış 13 kronik hastalıktan en az iki tanesinin varlığı olarak ele alındı. Analizler 12 kronik hastalıkta da demans riskinin arttığını gösteriyor. Sadece kanserde bir bağlantı söz konusu değil.

 

2.1--En büyük demans riski Morbus Parkinson, inme ve kalp yetmezliği hastalıklarla oluşuyor. Diyabet, yüksek kan basıncı, kronik böbrek ve karaciğer hastalıklarına sahip kişilerde de demans riski yüksek.

 

2.2--Araştırmacılar kronik artrit ve romatoid artrit ve daha ileriki yaşlarda ortaya çıkan demans arasında bir bağlantı olduğunu düşünüyorlar.

 

2.3--Verilere göre depresyon gibi ruhsal hastalıklar da yaşlılıkta demans riskini arttırabiliyor.

 

3--The BMJ dergisinde yayımlanan araştırma yazısına göre kronik hastalıklar ne kadar erken ortaya çıkarsa ve birden fazla hastalık olduğu taktirde demans riski de o denli artıyor.

 

3.1--Demans için hala etkili bir tedavinin bulunmaması nedeniyle araştırmacılar, alınacak önlemlerin bu nedenle çok önemli olduğunun altını çiziyorlar.

 

Kaynak:HBT-S:310-03.03.2022




Makalenin İzlenme Sayısı : 152

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.