MAKALELER / Demans-Selenyum Bilişsel Gerilemenin Önüne Geçebilir-Öğrenme ve Hafızayı Artırabilir






Demans-Selenyum Bilişsel Gerilemenin Önüne Geçebilir-Öğrenme ve Hafızayı Artırabilir:

 

1--Yeni bir araştırmaya göre, pek çok gıdada bulunan bir mineral olan selenyum, felcin neden olduğu bilişsel bozuklukları ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir, yaşlanmış beyinlerde öğrenme ve hafızayı artırabilir.

 

2--Egzersizin beyinde yeni nöronlar oluşturabildiği biliniyor ancak bunun nasıl gerçekleştiği tam olarak aydınlatılmış değil. İleri yaşta egzersizin beyne etkisi üzerine yapılan araştırmalar sonucunda, selenyumun kanda taşınması için kilit önemde bir proteinin miktarının fiziksel aktivite ile arttığı biliyoruz.

 

3--Avustralya’daki Oueensland Üniversitesinden araştırmacılar yürüttüğü yeni çalışmada, selenyum takviyesi aliminin egzersizle aynı etkilere yol açıp açmayacağı incelendi.

Celi Metabolism'de yayınlanan çalışma, selenyum takviyesinin nöron oluşumunu artırabileceğine ve yaşlı farelerde bilişsel becerileri iyileştirebileceğine işaret ediyor.

 

4--Yeni nöron üretimi seviyeleri, insanlarda olduğu gibi farelerde de yaşlanmayla birlikte hızla düştüğünü belirten araştırmacılar, farelere selenyum takviyeleri verildiğinde nöron üretiminin arttığını ve yaşlanmaya bağlı bilişsel gerilemenin tersine çevrildiğini ifade ediyor.

Ayrıca araştırmacılar, inme sonrasında görülebilen, hafıza ve öğrenme yeteneğini etkileyen bilişsel gerileme üzerinde selenyumun bir etkisi olup olmadığını da test etti.

 

4.1--Genç farelerin, öğrenme ve hafıza görevlerinde başarılı olduklarını ancak felç geçirdikten sonra artık bu görevleri yerine getiremez durumu geldiklerini belirten araştırmacılar, felç geçiren farelere selenyum takviyesi verildiğinde söz konusu bilişsel becerilerin normale döndüğünü ifa¬de ediyor.

 

4.2--Araştırmacılar, bu sonuçların, elverişsiz sağlık durumu veya yaşlılık nedeniyle egzersiz yapamayan kişilerde bilişsel işlevi artırmak için yeni birterapötik yol açabileceğini belirtirken, selenyum takviyelerinin egzersizin tam bir ikamesi olarak görülmemesi gerektiği ve fazlasının sağlığa zararlı olabileceği konularında uyarıyor.

 

5--Meyveler, kuruyemişler-özellikle ceviz-fındık, sebzeler ve et içeren dengeli bir beslenme düzeninin selenyum alımı açısından ideal olduğu belirtilirken, özellikle nörolojik rahatsızlıkları olan yaşlılarda selenyum takviyeleri-ACE Selenyum plus faydalı olabileceği ifade ediliyor.

 

Kaynak:HBT

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 155

Eklenme Tarihi : 21.06.2022

Önceki sayfaya geri dön.